2024. május 16. - Mózes, Botond

Közösen a felsőoktatásért

Új típusú együttműködést indítottak Magyarország nemzetközi felsőoktatási jelenléte érdekében a kutatóegyetemek, közösen a kormányzati intézményekkel.
2011. január 28. péntek 18:34 - HírExtra
Céljuk a nálunk tanuló külföldi hallgatók számának növelése és az egyetemek nemzetközi láthatóságának javítása.

A hazai felsőoktatás meghatározó tényezőit jelentő kutatóegyetemek rektorai (BME, Debreceni Egyetem, ELTE, Semmelweis Egyetem, Szegedi Egyetem), együtt a kiváló egyetemi címet kapott intézmények (BCE, Miskolci Egyetem, Pannon Egyetemen, Pécsi Tudományegyetem, Szent István Egyeteme) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezetőivel a közelmúltban kinyilvánították szándékukat egyeztetéseik rendszeres folytatására és közös fellépésük erősítésére.

Ennek égisze alatt az egyetemek nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettesei, az ELTE szervezésében, találkoztak a külkapcsolatokban érdekelt kormányzati intézmények képviselőivel. Megállapodtak, hogy koordinálják az intézményi és minisztériumi stratégiákat, a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése, a nemzetközi piacon való láthatósága érdekében.

Céljuk, hogy növekedjen a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók száma, mind több nemzetközi kutatási-oktatási hálózatba kapcsolódhassanak be a magyar egyetemek és erősödjön a kárpát-medencei magyar felsőoktatás. Mindez emeli a képzés és kutatás színvonalát, hozzájárul az ország nemzetközi reputációjának s ezzel gazdasági-politikai mozgásterének javulásához.

Az együttműködés keretében a kormányzat felajánlotta, hogy az erre alkalmas külügyi rendezvényeken megjelenhetnek az egyetemek bemutatói, a Balassi Intézet külföldi magyar kulturális intézeti hálózata közreműködik az információk terjesztésében valamint a felsőoktatási fejlesztési források prioritásainak kialakításakor figyelembe veszik a nemzetközi felsőoktatási versenyben való részvétel szempontjait.

Az egyetemek vállalták, hogy felmérik és bemutatják idegen nyelvű képzési kapacitásukat, összehangolják megjelenésüket a nemzetközi felsőoktatási rendezvényeken. Mindennek megvalósítására szervezési bázis létrehozását tartják szükségesnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását