2024. május 18. - Erik, Alexandra

Oktatási segédanyag a migráns gyerekeknek

Migráns, az Európai Unió területén kívülről hazánkba érkezett gyermekek számára készítettek oktatási segédanyagot a Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének nyelvész oktatói.
2011. január 31. hétfő 19:19 - HírExtra
Az uniós és minisztériumi támogatású projekt záró konferenciáját január 31-én tartották Miskolcon.

A 2010 elején útjára indított egyéves pályázat legfőbb érdeme, hogy segítségével könnyebbé válik a hazánkba nem európai uniós országból érkező tanulók integrációja. A gyermekek iskolai beilleszkedésének, sikeres tanulásának támogatása kiemelkedő jelentőségű, hiszen hazánkban csaknem 50 ezer migráns gyermek él napjainkban.

Azok a gyermekek, akik 10-12 éves korukban érkeznek Magyarországra, az uniós törvények szerint a korosztályuknak megfelelő osztályba kerülnek. Tanításuk számos nehézséget okoz, amelyet vagy órán kívüli nyelvi felzárkóztatóval vagy a magyart, mint idegen nyelvet oktató tanár alkalmazásával próbálnak megoldani az iskolák.

A projekt újfajta megoldást kínál célcsoportja, a 10-12 éves általános iskolás, ötödik-hatodik osztályos migráns gyermekek oktatására. Az oktatók a tananyaghoz kapcsolódó, nyelvtani-lexikai feladatokat tartalmazó oktatási segédanyagot dolgoztak ki. A segédanyagok a matematika, a magyar nyelv- és irodalom, a földünk és környezetünk, illetve az ember- és természetismeret műveltségi területekhez kapcsolódnak.

A migráns gyermekek így együtt tudnak haladni társaikkal a tan¬órákon, nem morzsolódnak le, sikerélményt szereznek, és még a nyelvtudásuk is fejlődik. A tanárok módszertani útmutatókat kapnak, illetve oktatási kudarc¬élményük csökken.

Ennek jegyében az érintett gyermekek magyar nyelvi készségeinek fejlesztését s az integrált oktatást szolgálják a pályázat eredményei: a fiatalok így a tananyaggal és osztálytársaikkal „együtthaladóvá” válnak.

A projekt további különlegessége, hogy a gyakorlatorientált képzés jegyében az oktatók a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatóit is bevonták a munkába. Ez a hallgatók számára jó lehetőség arra, hogy olyan ismereteket szerezzenek, amelyeket majd későbbi, pedagógiai pályájuk során is kiválóan tudnak hasznosítani.

A projektet összesen 15 és fél millió forinttal támogatta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az Európai Unió Európai Integrációs Alapja.

Közölték a a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének nyelvész oktatói sajtóközleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását