2024. május 21. - Konstantin

Ami eddig történt - káosz és tömeg Egyiptomban

Legalább egymillió egyiptomi vonult az utcára országszerte Hoszni Mubarak elnök és kormánya távozását követelve, az arab ország modern kori történetében példátlan jeleneteket produkálva.
2011. február 1. kedd 18:37 - HírExtra
A hadsereg bejelentése, amely szerint nem fog erőt alkalmazni a tüntetőkkel szemben, felbátorította az egyiptomiakat, hogy országuk politikai rendszerének legnagyobb átalakítását követeljék a monarchia 1952-es megdöntése óta.

A Kairó belvárosában lévő Tahrír téren több mint 200 ezer egyiptomi tüntetett, a keleti Szuez kikötővárosban 20 ezren vonultak fel. Tüntettek az északi Alexandriában, Iszmáilíjában, valamint a Nílus folyó deltavidékén fekvő városokban, például Tantában, Manszúrában és Mahallat-el-Kubrában.

A Reuters brit hírügynökség becslése szerint országszerte elérte az egymillió főt - a tüntetők célját - a résztvevők száma.

A kairói Tahrír téren tartott keddi tüntetés éles ellentétben állt a múlt pénteki megmozdulással, amelynek résztvevőit a rendőrség akkor gumibotokkal ütlegelte, s vízágyúval, könnygázzal próbálta meg feloszlatni. "Ő megy, mi nem megyünk" - kiabálta Mubarakra utalva a férfiakból, nőkből és gyermekekből álló tömeg, amelyben sokan egyiptomi zászlót lengettek. A térre vezényelt páncélozott járműveken gubbasztó katonák mosolyogtak, integettek a tömegnek.

A Tahrír téren annak ellenére gyűlt össze ekkora tömeg, hogy délelőtti hírek szerint a hadsereg lezárta a központba vezető utcákat, valamint ellenőrzése alá vonta Kairó határán a bevezető utakat, hasonlóan más olyan városokhoz, amelyekben tüntetésre lehetett számítani.

Meg nem erősített jelentések szerint már elérte a 300-at az Egyiptomban egy hete tartó tüntetések halálos áldozatainak a száma - közölte Genfben Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki szerint "sorsfordító" lehet, ami jelenleg az észak-afrikai országban zajlik.

A kezdetben szervezetlen Mubarak-ellenes megmozdulások fokozatosan az egyiptomi társadalom számos rétegét felölelő, laza reformmozgalommá kezdenek érni.

Mohamed el-Baradei egyiptomi ellenzéki vezető, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatója az al-Arabíja arab műholdas tévécsatornának nyilatkozva kijelentette: Mubaraknak "péntekig" távoznia kell a hatalomból, csak utána kezdődhet párbeszéd az ellenzék és a kormány között. Mint mondta, a tárgyalásokon szó lesz a hatalomátadás részleteiről és a parlament feloszlatásáról is.

Ugyanebben az értelemben nyilatkozott Mohammed el-Beltagi, a Muzulmán Testvériség ellenzéki szervezet egyik volt parlamenti képviselője a frissen megalakult ellenzéki ernyőszervezet, a Nép Követeléseire Figyelő Nemzeti Bizottság nevében. Szavai szerint a tömörülés csak abban az esetben hajlandó tárgyalásokat kezdeni a demokráciába való átmenetről, ha előbb lemond az államfő. Mint mondta, ez az ernyőszervezet töltené ki a politikai vákuumot Mubarak bukása esetén. A tömörülés célja egy új alkotmány megírása és egy nemzeti kormány megalakítása. Az ernyőszervezet tagja az El-Baradei vezette Nemzeti Szövetség a Változásért is.

Eközben Egyiptomban az utolsó internetszolgáltató működését is megbénították. A Noor-csoport hétfőn kora este kezdett el eltűnni a világhálóról. Az internet volt a kormányellenes tüntetők mozgósításának egyik fő eszköze, és a négy legnagyobb szolgáltató már csütörtök este óta nem működik. A Google internetes kereső és tartalomszolgáltató viszont speciális szolgáltatást indított, amelynek révén az egyiptomiak internet nélkül is eljuttathatják üzeneteiket a Twitterre.

Politikai elemzők már arról beszélnek, nem az a kérdés, Mubarak távozik-e a hatalomból, hanem az, hogy mikor és milyen körülmények között. Az országot a monarchia 1952-es megdöntése óta irányító egyiptomi hadseregnek döntő szava lesz abban, hogy ki lép Mubarak helyébe. Egyesek arra számítanak, hogy a hadsereg megtartja hatalmának egy jelentős részét, de közben elégséges mennyiségű reformot vezet be annak érdekében, hogy elejét vegye az újabb tiltakozásoknak. Neves nyugati politológusok kételkednek abban, hogy Mohamed el-Baradei jelenthetné a megoldást az egyiptomi válságra.

Az egyiptomi Hurghadán nyugalom uralkodik. A tüntetések és zavargások annyiban éreztetik hatásukat, hogy egyre kevesebb az üzemanyag, nincs internetkapcsolat, és a bankok zárva tartanak - mondták el a Vörös-tenger parti üdülőhelyen élő magyarok az MTI-nek keddre virradó éjszaka. A Hurghadából induló, elsősorban Kairóba és Luxorba irányuló kirándulásokat leállították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását