2024. május 17. - Paszkál

Fellélegezhetnek a devizahitelesek?

Tovább gyengülhet a svájci frank az euróval szemben a következő 12 hónapos időtávon arra a piaci spekulációra, hogy az Európai Központi Bank a svájci jegybanknál előbb emel kamatot.
2011. február 4. péntek 09:10 - HírExtra
Vetítik előre legfrissebb prognózisukban a Rabobank International elemzői.

Amennyiben bekövetkezik az alpesi deviza látványos gyengülése, akkor a frankhitelesek is fellélegezhetnek, akár hosszabb időre is. A Bloomberg hírügynökség felidézi a legutóbbi svájci makrogazdasági adatokat, amelyek a gazdasági növekedés lassulására utalnak.

Ezek szerint decemberben csökkent a kiskereskedelmi forgalom és a feldolgozóipar bővülése is kissé alábbhagyott a beszerzési menedzserindex értéke szerint.

Eközben az eurózónából az inflációs nyomás erősödésére utaló jelek érkeznek.

Tovább eshet a frank, de miért?

Már hónapokkal ezelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy a svájci jegybank (SNB) még jó ideig nem emeli irányadó rátáját - fejtette ki a hírügynökségnek Jane Foley,

Rabobank londoni vezető devizastratégája, aki szerint a svájci frank tavaly tapasztalt elképesztő ereje inkább abból fakadt, hogy a befektetők diverzifikálták eszközeiket.

A devizapiaci szakértő arra is rámutatott, hogy nagyon valószínű: az EKB
hamarabb fog kamatot emeli az SNB-nél.

Így a kamatkülönbözet az alpesi deviza ereje ellen fog hatni - emelte ki Foley.

Feltételezve azt, hogy a monetáris unió nem szakad szét, az euró egészen az 1,53-as szintig erősödhet vissza a svájci frank ellenében 12 hónapos időtávon - fűzte hozzá a Rabobank közgazdásza.

Mint ismert, a svájci frank a tavalyi év utolsó napjaiban érte el történelmi csúcsát az euróval szemben, akkor az 1,24-es szinten is megfordultak az EUR/CHF jegyzések.

Jelenleg azonban az 1,30-as szint környékén tartózkodik a kurzus, miután lecsillapodtak az európai adósságválsággal kapcsolatos befektetői félelmek, és a piaci szereplők nem keresik fejvesztve a biztonságos menedéket (így például a svájci frankot).

Mi vár a frankhitelesekre?

A bank szakértőjének friss prognózisa tehát azt vetíti előre, hogy a svájci frank a következő egy évben bő 17 százalékot veszíthet értékéből az euróval szemben. Amennyiben bekövetkezik a frank látványos gyengülése, akkor ezt a frankhitelesek is egyértelműen megérezhetik, persze csak akkor, ha a forint eközben nem gyengül az euró ellenében.

Ha a forint a jelenlegi szintek környékén stabilizálódik (270-275-ös euró-forint árfolyamkereszttel számolva) és a következő egy évben valóban 1,53-ig szökik az euró frankkal szembeni kurzusa, akkor a frankhitelesek akár 176-179 forintos svájci frankkal is találkozhatnak.

Ilyen olcsó svájci frankra pedig legutóbb 2009 januárjában volt példa, vagyis ebben az esetben kétéves forintcsúcsról beszélhetnénk a frankkal szemben.

Ennek egyik fontos feltétele tehát, hogy a forint megtartsa jelenleg megfigyelt erejét, amihez pedig arra lenne szükség, hogy a kormány által februárra ígért reformprogram ne okozzon csalódást a piacok körében. A hazai fizetőeszköz erejét az elmúlt hetekben egyértelműen táplálták a bejelentéseket övező felfokozott várakozások.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását