2024. május 4. - Mónika, Flórián

Megkezdődött Írország megmentése

Írország megkapta az euróövezeti mentőalapból odaítélt hitelcsomag első, 3,6 milliárdos részletét - tudta meg a dpa és a Reuters hírügynökség.
2011. február 7. hétfő 07:34 - HírExtra
Az összeg több mint a minimumként jóváhagyott 3,3 milliárd euró. Az emelés azért vált lehetővé, mert a stabilitási alap, az EFSF január végi, ötéves lejáratú kötvénykibocsátása - amelyből a mostani részletet finanszírozták - jól sikerült, 5 milliárd eurót hozott. A hitelfelvétel tényleges költsége 5,9 százalék Írország számára.

Dublin azért nem kapta meg a teljes összeget, mivel a mentőalapnak készpénzt kell tartalékolnia, hogy kedvező feltételek mellett jusson hitelhez a nemzetközi hitelpiacokon. Az Írországnak juttatott összegen felüli részt AAA minősítésű papírokba fekteti az alap.

Több, mint nyolcszoros túljegyzéssel és a hasonló lejáratú német államkötvények hozamánál 57 bázisponttal magasabb, 2,8 százalékos átlaghozammal zárult az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) első kötvénykibocsátása. Az euróövezet országainak megsegítésére létrehozott alap első kibocsátásán összesen 5 milliárd euró értékben adott el 2016. júliusi lejáratú kötvényt.

A 440 milliárd eurós alap létrehozásáról 2010. májusában, az európai adósságválság miatt döntött az Európai Unió.

A mostani kötvénykibocsátás, amelynek célja az ír mentőcsomag finanszírozása, fontos próbája volt az alap iránti befektetői bizalomnak.

A szigetország - összesen 85 milliárd eurós az IMF és az EU által közösen finanszírozott - mentőcsomagjához további két, egyenként 3-5 milliárd eurós EFSF kötvénykibocsátást hajthatnak végre az idén.

Az AAA-minősítésű alap adósságát valamennyi euróövezeti állam - az Európai Központi Bankban tartott tőkehányada 120 százalékának megfelelő arányban - garantálja. Így egy-egy euróövezeti ország államcsődje esetén sem marad fedezetlen adóssága az alapnak. Az EFSF az idén összesen legfeljebb 16,5 milliárd euró, míg jövőre 10 milliárd euró értékben bocsátana ki kötvényeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását