2024. június 1. - Tünde

Fellegi: fejleszteni kell az infrastruktúrát

Az Európai Unió egységes energiapiacának építéséhez kulcsfontosságú az infrastruktúra szerkezetének és minőségének javítása - hangoztatta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.
2011. február 10. csütörtök 21:33 - HírExtra
Az EU soros elnökségét képviselő magyar miniszter sajtótájékoztatóján megismételte: a múlt pénteki, energiaügyekkel is foglalkozó állam- és kormányfői találkozó áttörésnek minősíthető, mert olyan politikai célkitűzéseket határozott meg, amelyek világosan kijelölik a következő tíz év feladatait és az azt követő időszak alapirányait is.

Fellegi Tamás hangsúlyozta: a konferenciát fontos időszakban rendezték meg, mert az unióban most döntéseket kell hozni a több évtizedes fő stratégiai célokkal összefüggésben, rövid távra vonatkozóan. Kifejtette, hogy az ENTSO-E képviselte ágazat - az elektromos áram előállítsa és közvetítése - szempontjából is kulcskérdés a megfelelő infrastruktúra megteremtése és az ehhez szükséges szabályozói környezet kialakítása uniós szinten. Hozzátette: az elnökség politikai lökést tud adni annak, hogy az infrastruktúrafejlesztések "megfelelő irányban, tempóban és finanszírozási háttérrel" történjenek.

Emlékeztetett arra: az uniós tagországokban, így Magyarországon is vannak még hiányzó elemek, különösen az országokat összekötő infrastruktúrában. A múlt heti EU-csúcstalálkozón megerősített döntés értelmében ugyanakkor 2015-re olyan rendszert kell kialakítani, amelynek révén Európában energiaszigetként nem maradhat ország. Ez azt jelenti, hogy szerkezetileg egy mindenhonnan átjárható, egységes infrastruktúrának kell léteznie.

A másik fő irány a sokszor elavult infrastruktúra korszerűsítése, hiszen a hálózatok, rendszerelemek minősége nagyban befolyásolja, hogyan lehetséges hasznosítani a nem hagyományos forrásból származó energiát. A miniszter kifejtette, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátással járó gazdaság tűnik a közös pontnak az energiaügy és a klímavédelem között. Ez viszont a teljes európai gazdaság, benne az energiagazdaság átformálásának szükségességét jelenti - emelte ki.

Az uniós elnökség munkájához fontosnak nevezte Fellegi Tamás az európai országokban szerzett szakmai tapasztalatok megismerését, amire a konferencia jó alkalmat adott. A magyar energiapolitika pedig a különböző tapasztalatokat hosszabb távon, az elnökség után is hasznosítani tudja - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter az MTI-nek.

Megerősítette, hogy február 28-án, a következő uniós energiaügyi miniszteri találkozón napirenden lesz az is, hogyan áll az energiaügyi liberalizációs szabálycsomag bevezetése. Megegyezte, hogy Dánia mellett Magyarország az egyetlen tagállam, amelynek nemzeti törvényhozásában már folyamatban van az uniós szabályok átültetése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását