2024. május 20. - Bernát, Felícia

Egyiptom: feloldják a pártalapítási korlátozásokat?

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bukását követő politikai nyitás jeleként hivatalosan engedélyezte a kairói bíróság egy olyan mérsékelt, iszlamista párt működését,amit az előző rendszer 15 évig törvényen kívül helyezett.
2011. február 20. vasárnap 09:31 - HírExtra
A legfelsőbb közigazgatási bíróság szombati döntésével az al-Vaszat al-Dzsadíd (Új Közép) párt működésére adott felhatalmazást. Abu al-Ila Madi, a párt alapítója és több társa 1996-ban vált ki a Muzulmán Testvériség nevű - szintén betiltott, de megtűrt - konzervatív iszlamista mozgalomból, hogy új szervezetet alapítson, amely toleráns felfogásban hirdetné az iszlám hit tanait, és liberális elemekkel vegyítené azokat.

Az új szervezetet négyszer próbálták meg hivatalosan politikai pártként bejegyeztetni, minden esetben sikertelenül. Madit az első, 1996-os kísérletet követően katonai törvényszék elé állították és azzal vádolták, hogy "iszlamista frontot" megtestesítő pártot próbált meg létrehozni. A Muzulmán Testvériség szintén bírálta, az iszlamista mozgalom megosztásával vádolta Madit.


Madi a bírósági döntést a "január 25-i forradalom" - azaz Mubarak lemondásának - gyümölcseként értékelte.

Az egyiptomi ellenzék arra számít, hogy a Mubarak lemondása után a hatalmat átvevő katonai tanács feloldja a pártalapítást sújtó korlátozásokat. 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását