2024. május 10. - Ármin, Pálma

Megoldás az alacsony vérnyomásra

Nem csak a magas vérnyomással lehet problémánk, hanem az ellenkezőjével, az alacsonnyal is. Már egészen fiatalkorban szenvedhetünk ettől a betegségtől, ami ellen bizony tenni kell.
2011. március 3. csütörtök 11:01 - HírExtra
De mikor is beszélünk alacsony vérnyomásról? A nőknél akkor, ha a vérnyomásmérőn az első érték 100 alatt van, a férfiaknál pedig akkor, amikor ez a szám kevesebb, mint 110. Jellemzően fiatal nőknél alakul ki, sokaknál akkor, amikor közelítenek a 18 felé.

Több oka is lehet, hogy ez a betegség kialakul. Nagyon kevés esetben genetikai okai vannak, így akinek a családjában a nők, esetleg a férfiak szenvedtek az alacsony vérnyomástól, azoknál könnyebben kialakulhat. Az alacsonyabb testsúlyúak is könnyebben áteshetnek rajta, sőt bizonyos receptorok felelnek a vérnyomás mértékéért. Ha az értékeink csak kicsit emelkednek, ezek a receptorok fokozottan válaszolnak, és alacsonyabb szinten stabilizálják a vérnyomásunkat.

Általában nem telik el tünetmentesen ez az időszak az életünkben, így figyeljük meg saját magunkat. Ha sokat vagyunk fáradtak és gyengék, úgy érezzük, hogy akármelyik pillanatban elájulhatunk, fejfájással és levertséggel küszködünk, gyakran tör ránk a hányinger, akkor gyorsan keressük fel az orvosunkat. Nagyon ritkán írnak fel vérnyomás növelő gyógyszereket, szinte csak akkor, ha a tünetek nagyon zavaróak, vagy akkor, ha az értékek kritikusan alacsonyak. Gyakran csak életmód tanácsokkal látnak el bennünket, amelyek azonban sokban segíthetnek rajtunk.

Akik alacsony vérnyomással bajlódnak, azoknak általában az életvitelükkel van gond. Igyunk meg naponta két liter vizet, vagy zöld teát, és étkezzünk egészségesen. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, és nagyon fontos, hogy étkezzünk rendszeresen, ne csak nassoljunk. Reggelente érdemes egy kicsit átmozgatunk a testünket, hogy minden porcikánkba áramoljon vér, és megemeljük egy picit vele a vérnyomásunkat. Akár milyen kellemetlen, meg rossz, próbáljuk ki a hideg-meleg zuhanyt. Az egész szervezetünkre jó hatással van, így heti 2-3 alkalommal beiktathatjuk.

Elmehetünk szaunázni is, de ha hajlamosak vagyunk az ájulásra, előtte konzultáljunk az orvosunkkal, hogy szabad-e egyáltalán. Ha úgy érezzük, hogy a vérnyomásunk a padlón van, azonnal feküdjünk le. Akár a földre, akár az ágyra, de helyezzük magunkat vízszintes irányba, és polcoljuk fel a lábainkat. Maradjunk egészen addig így, amíg a tünetek el nem múlnak. Soha ne keljünk fel hirtelen, várjunk egy pár pillanatot, és lassan, óvatosan mozogjunk.
Forrás: Noiteazo.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását