2024. május 16. - Mózes, Botond

A jövő mobiljainak titka

A jövő mobiltelefonjai akár százszor tovább is bírhatják egy feltöltéssel - állítják az Illinois Egyetem kutatói, akik a telefonmemóriák fémvezetékeinek nanocsövekre cserélésében látják a megoldást.
2011. március 11. péntek 21:03 - HírExtra
A hordozható elektronikus eszközök memóriáját vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy a legtöbb energia az információ tárolása, pontosabban az adatok lekérdezésekor veszik el. A jelenleg használt memóriamodulok parányi fémvezetékekkel kapcsolódnak össze. A villamosmérnököknek ezeket a vezetékeket sikerült az emberi hajszálnál tízezerszer kisebb nanocsövekkel helyettesíteniük, így a memóriák energiafelhasználása is az eddigi töredékére csökkent.

Eric Pop


Eric Pop, a kutatás vezetője, a The Daily Telegraph brit napilap honalpjának elmondta, hogy a jelenlegi akkumulátorkapacitások mellett az új technológiával készülő laptopok, telefonok hetekig, vagy akár hónapokig is használhatók lesznek egy feltöltéssel.

A kutató reményei szerint a hordozható számítástechnikai eszközök hatásfoka olyan szintre fejleszthető nanotechnológiával, hogy az új mobilok akár hőenergiával, mozgási energiával, vagy éppen napenergiával is tölthetők lesznek.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását