2024. május 19. - Ivó, Milán

Megegyeztek a rendőrök a cigánykisebbség vezetőivel

Folyamatos kapcsolattartásban állapodott meg a rend fenntartása érdekében szerdán Gyöngyöspatán a rendőrség, illetve a helyi cigány kisebbség.
2011. április 27. szerda 20:01 - HírExtra
Abban egyeztek meg, hogy a helyi rendőri parancsnok, illetve a kisebbség megbízottja folyamatosan kapcsolatban fog állni egymással - mondta az egyeztetés után Ormossy Attila, Heves megye rendőrfőkapitánya. Kérdése válaszolva elmondta, hogy a Véderő tagjaival nem kíván tárgyalni, "mert csak jogszabályi alapon álló szervezetekkel tárgyal".

Szintén kérdésre reagálva arról is beszámolt, hogy a kedd késő esti Bem utcai verekedéssel egy időben egy másik helyen is be kellett avatkoznia a rendőrségnek. Ott a rendőrök akadályozták meg a tettlegességet. Lehetségesnek tartja, hogy az utóbbi konfliktus elterelő hadművelet volt. Hangsúlyozta, hogy a fokozott rendőri jelenlétet addig tartják fenn a településen, ameddig szükséges.

Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője az egyeztetés után úgy nyilatkozott: egyezségre jutottak arról, hogy a helyi kisebbség tagjai kizárólag a rendőrségre bízzák a rendfenntartást, és biztosítják, hogy a rendőrség zavartalanul tudja teljesíteni feladatát. Hozzátette: a Véderő tagjaival ő sem kíván tárgyalni.

Bangó Zoltán, egy fuvarozó- és őrző-védő társaságokat működtető vállalkozó a helyszínen arról beszélt, hogy ha kell, minden roma házához állít biztonsági őrt, és cserében csak egy pohár vizet kér.

Március elejétől több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, a múlt hétvégére pedig harci kiképzőtábort hirdetett a romatelep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre a Véderő elnevezésű szervezet. A tábor meghirdetett időtartamára a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket.

A Véderő táborában megjelentek közül nyolc embert - köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást - múlt pénteken őrizetbe vett a rendőrség garázdaság szabálysértésének gyanújával. Az Egri Városi Bíróság hétfőn nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást.

Kedd este verekedés tört ki a helyi romák és négy férfi között, egyikük a Véderő "őrmestere", míg hárman állítólag a Betyársereg elnevezésű szervezet tagjai.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy a Véderő tagjait és szimpatizánsaikat gyöngyöspatai magánházakban szállásolják el. Továbbra is fokozott a rendőri készültség az egész faluban. Azok közül, akiknek a szabálysértési őrizetét hétfőn szüntette meg az egri bíróság, többen is a községben tartózkodnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását