2024. május 18. - Erik, Alexandra
Közös európai uniós hadtestet (battle group) hoz létre a négy visegrádi ország. Ebben állapodott meg a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - védelmi minisztere csütörtökön a szlovákiai Lőcsén.
2011. május 12. csütörtök 14:39 - HírExtra
Magyarországot a tanácskozáson Hende Csaba védelmi miniszter képviselte. Az egyezség szerint az önálló V4-es hadtestnek 2016 első felében kellene véglegesen felállnia és bevetésre késznek lennie. "Véglegesen megegyeztünk, hogy nekifogunk a hadtest felállításának. Ez az egyes hadseregek korszerűsítésének az útja. A kölcsönös tapasztalatok megosztásán kívül a költségeket is megosztjuk egymás közt" - jelentette ki Lubomír Galko, a vendéglátó szlovák védelmi miniszter.

A szándék megvan

A részletek egyelőre nem ismeretesek. Galko azt mondta, hogy ezeket, valamint a kiadásokat is, szakértők a közeljövőben tisztázzák.

A miniszterek előzetesen abban is megegyeztek, hogy a közös hadtest parancsnoka Lengyelország lesz. Szóba kerültek a NATO-n belüli reformok is. Ezeket a miniszterek szükségesnek minősítették.

A V4-ek tanácskozásán részt vett az ukrán védelmi miniszter is. "Az ukrán kollégával megvitattuk, hogyan tudna Ukrajna is bekapcsolódni a V4-ek európai uniós hadtestének a felállításába" - jegyezte meg Galko.

A miniszterek megvitattak a tárcáknál tapasztalható forrásmegvonások problémáját és esetleges következményeit is.

Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását