2024. május 4. - Mónika, Flórián

Rekord ár Warhol önarcképéért

Andy Warhol legelső önarcképe 38,44 millió dollárért (7,1 milliárd forintért) kelt el a Christie's kortárs művészeti árverésén New Yorkban.
2011. május 12. csütörtök 12:30 - HírExtra
Az aukció az előzetes becsléseket túlszárnyaló, 300 millió dollár feletti bevétellel zárta a szerdai napot. Számos művész - köztük Warhol, Mark Rothko és Cy Twombly - alkotása kelt el rekordáron. A 65 árverési tétel közül csupán három nem talált gazdát a kereskedés végén. A Christie's mérlege szerint 2008 óta nem értek el ilyen magas bevételt.

Andy Warhol nyolc festménye összesen 91 millió dollárért (mintegy 17 milliárd forintért) kelt el. A legnagyobb csata az 1963-64-ben született Önarcképért folyt: a negyedórás licitháborúban végül egy európai magángyűjtő kerekedett felül, aki 38,44 millió dollárért vásárolta meg a festményt. A kék különböző árnyalataiban játszó, négy képből álló kompozíció viharkabátban és napszemüvegben ábrázolja a művészt.

A Christie's szakértői kedvező jelként értékelik az aukció sikerét. Laura Paulson, az árverési ház nemzetközi igazgatója megjegyezte: bár a művészeti piac még mindig nem olyan, mint a pénzügyi váláság előtt, a komoly árak már jelzik a bizalom megerősödését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását