2024. május 20. - Bernát, Felícia

Afganisztán: gyászol a debreceni dandár

Két katonatársukat gyászolják a debreceni 5. számú Bocskai István Lövészdandár katonái.
2011. május 18. szerda 14:12 - HírExtra
Béke poraikra

Két katonatársukat gyászolják a debreceni 5. számú Bocskai István Lövészdandár katonái; az Afganisztánban kedden közlekedési balesetben elhunyt Róth Orsolya őrmester és Dálnoki András szakaszvezető gyászszalagos fényképét szerdán elhelyezték a Kossuth laktanyában lévő békefenntartók emlékparkjában, ahol a katonák mécsesek gyújtásával róják le kegyeletüket társaik emléke előtt.

Baleset volt

Böröndi Gábor dandártábornok az emlékparkban tartott sajtótájékoztatón elmondta: az elhunyt katonák nem támadás, vagy rajtaütés áldozatai; utánpótlásért mentek egy katonai konvoj harmadik tagjaként, amikor egy afgán sofőr gépkocsival eléjük hajtott. A harcjárművet vezető katona, hogy elkerülje az ütközést, elrántotta a kormányt, ekkor megpördült a jármű, amelynek leszakadtak a kerekei és a lőtornya.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető a helyszínen, Róth Orsolya őrmester a kórházba szállítás után meghalt. A harci jármű vezetőjén életmentő műtétet hajtottak végre, állapota stabilizálódott, egy katona lábszártörést szenvedett, kettő könnyebben megsérült a balesetben - ismertette a tábornok.

A sérültek és a elhunyt katonák hazaszállításának előkészítése megkezdődött, a könnyebben megsérült két katona eldöntheti, hogy folytatja-e szolgálatát a helyszínen, vagy néhány napra hazajön - mondta Böröndi Gábor.

A tábornok tájékoztatása szerint a dandár két kiváló katonáját veszítette el a balesetben, ők a debreceni Bocskai dandár első hősi halottai.

Fekete lobogó

A debreceni Kossuth laktanyára szerdán kitűzték a fekete lobogót, reggel dandársorakozón ismertették a történteket a katonákkal, közülük sokan könnyezve emlékeztek elhunyt társaikra.
Mind Afganisztánban, mind Debrecenben pszichológusok segítenek feldolgozni a történteket, a debreceni laktanyában szerda reggel kinyitották a kápolnát is - mondta a dandár parancsnoka.
Böröndi Gábor együttérzéséről biztosította az elhunytak hozzátartozóit, akikről a továbbiakban is gondoskodnak.

Mint hozzátette: az afganisztáni misszió tovább folytatódik; a dandár 39-es lövész zászlóaljának száznyolcvan katonája Afganisztánban, mintegy kétszáz katonája Koszovóban teljesít szolgálatot.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását