2024. június 1. - Tünde

MSZP: a kötelező béremelés munkanélküliséget növelhet

Az MSZP véleménye szerint a bruttó 300 ezer forint alatt keresők kötelező béremelését meghatározó rendelettervezet veszélyezteti a munkahelyeket, a dolgozók bérét és juttatásait.
2011. július 1. péntek 16:05 - HírExtra
A kormánypárti képviselők által benyújtott, a parlament előtt fekvő javaslat kapcsán félőnek nevezte, hogy a vállalkozások a megnövekedett bérköltségeket egyfelől elbocsátásokkal, másfelől a dolgozói juttatások, mint például a cafeteria vagy az utazási támogatás megvonásával kompenzálják. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány megnyitotta annak lehetőségét, hogy a túlmunkát ezentúl ne pénzben fizessék ki, hanem szabadidőben adhassák ki.

Tukacs István arra is kitért, hogy akik nem hajlandók elfogadni a kötelező bérszámítást, azokat ki lehet zárni a közbeszerzésekből és a költségvetési támogatásokból. Megjegyezte, hogy ez a rendelkezés kimondottan sújthatja a mezőgazdaságot, ahol uniós és költségvetési forrásokhoz is hozzá lehet jutni. Példaként említette, hogy így a béremelést kitermelni nem tudó mezőgazdasági vállalkozások aszály vagy viharkár esetén sem kaphatnak támogatást.

A javaslatot elutasítva kijelentette, hogy a kormány által kigondolt "rossz és igazságtalan adórendszer" a munkavállalókat sújtja.

Az MSZP elképzeléseit ismertetve azt mondta, hogy ők teljes adóátalakításra tesznek javaslatot. Elképzelésük szerint szükség van a kétkulcsos, az alacsony keresetűek kedvezményeit meghagyó adórendszerre. Ezzel együtt visszaállítanák azt a helyzetet, amikor a tőkéből szerzett jövedelemért magasabb adót kell fizetni. Hozzátette, hogy a vállalkozások helyzetének javításáért nem a társasági nyereségadót, hanem a járulékokat kellene csökkenteni.

Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását