2024. május 20. - Bernát, Felícia

Perkálhat a Slovnaft

A szlovák versenyhivatal csütörtökön megerősítette, hogy a legnagyobb szlovák olajfinomító, a Mol csoport tulajdonában levő Slovnaft köteles megfizetni a tavaly decemberben rá kirótt 9 millió eurós bírságot.
2011. július 21. csütörtök 20:32 - HírExtra
A bírságot a versenyhivatal azért rótta ki a Slovnaftra, mert szerinte a társaság 2006-ban a nagykereskedelmi benzinpiacon, valamint 2005-ben és 2006-ban a nagykereskedelmi gázolajpiacon "domináns piaci helyzetével visszaélve", az üzemanyag forgalmazókat diszkrimináló módon, sem az árkedvezményeket, sem az árpótlékait nem egységesen szabta meg.

"A társaság viselkedésének kizsákmányoló jellege volt és ez a fogyasztók hasznának csökkentéséhez vezetett. Az objektíve indokolatlan árkülönbözetet a Slovnaft saját érdekében használta ki" - állítja a versenyhivatal, amelynek döntése szerdán lépett életbe.

A versenyhivatal azt állítja: a Slovnaft megfelelő információkkal rendelkezett ügyfeleiről, ezért mindenkinek olyan egyéni árat állapított meg, amelyet hajlandó volt megfizetni. Magasabb árajánlatot azok kaptak, akik kevésbé voltak vonzóak a konkurencia számára, tehát nagyobb mértékben függtek a Slovnafttól.

A hatóság közölte: nem vonja kétségbe a társaság azon jogát, hogy engedményeket adjon egyes ügyfeleinek. "A céget nem az ügyfeleinek nyújtott jobb árakért bírságolták, hanem azért, mert magasabb árakat állapított meg néhány ügyfelének azokkal az árakkal összevetve, amelyek az érintetteket megillették" - áll az indoklásban.

A Slovnaft továbbra is törvénytelennek tartja a szlovák versenyhivatal ezen döntését, s azt állítja, hogy a bírság nem arányos és nem egészen világos.

"A hivatal nem bizonyította be, hogy a társaság viselkedése negatív hatást gyakorolt volna a (piaci) versenyre, s következtetései nem a verseny védelmére irányulnak, hanem a konkrét versenyzőkére, ami nem célja és feladata a versenyjognak" - reagált a döntésre Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását