2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szerződésbontás az észak-erdélyi autópálya építtetőjével

Felbontja a román kormány az amerikai Bechtel útépítő céggel az észak-erdélyi autópálya azon szakaszainak megépítésére vonatkozó szerződését, amelyeken az amerikai vállalat még nem kezdte el a munkálatokat – értesült a Krónika című kolozsvári napilap hivatalos forrásokból.
2011. augusztus 4. csütörtök 11:00 - HírExtra
A szerződésbontás mintegy 300 kilométernyi pályaszakaszt érint. A Bechtel feladata a továbbiakban az lesz, hogy befejezze az építkezést a C3 jelzésű Bihar megyei szakaszon, Berettyószéplak (Suplacu de Barcau) és a magyar határnál fekvő Bors között. Ezen a szakaszon eddig a Berettyószéplak melletti völgyhíd készült el.

A Krónika úgy tudja, hogy a román közlekedési tárca arról állapodott meg a Bechtellel, hogy a társaság befejezi a már elkezdett munkálatokat, cserében az állam által vele szemben eddig felhalmozott adósság törlesztéséért, továbbá elfogadja, hogy a többi szakaszra vonatkozó szerződéseket felbontsák.

Bechtel a megállapodással lemondott arról, hogy perre vigye a szerződésbontás ügyét, így a kormány kiírhatja a közbeszerzési pályázatot a fennmaradó útszakaszok megépítésére.
Az amerikai cég várhatóan ősszel folytatja a sztrádaépítést, ha az állam elkezdi kiegyenlíti adósságait. A tartozás összege 90,4 millió euró (24 milliárd forint), amihez hozzáadódik 90,3 millió lej (5,8 milliárd forint) áfa is. A Bechtel állítólag belegyezett abba, hogy húszról hétmillió euróra csökkenti az egy kilométernyi sztráda megépítéséért kért összeget - írja a napilap.

A cég az építkezés 2004-es megkezdése óta egy szakaszt épített meg, az 52 kilométeres, 2B jelű Aranyosgyéres (Campia Turzii) és Gyalu (Gilau) közötti szakaszt Kolozs megyében. Az eredetileg 2,2 milliárd euróról (595 milliárd forint) szóló szerződés értelmében 2012-re kellett volna elkészülnie a teljes észak-erdélyi autópályának.

A Bechtel által megépített és építeni kezdett két szakasz hossza összesen 118 kilométer. Az észak-erdélyi autópálya eredetileg tervezett hossza Borstól Brassóig, 415 kilométer.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását