2024. május 17. - Paszkál

Növelte inflációs előrejelzését az EKB

Az EKB megemelte gazdasági szakértők prognózisán alapuló idei euróövezeti inflációs előrejelzését - derül ki az Európai Központi Bank csütörtökön közzétett havi rendszeres gazdasági jelentéséből.
2011. augusztus 11. csütörtök 13:32 - HírExtra
Az EKB által elemzők körében július 11. és 19. között végzett SPF (Survey of Professional Forecasters) felmérés átlagosan 2,6 százalékos inflációt jelez előre ez euróövezetre az idei évre, magasabbat a még májusban várt 2,5 százaléknál.

A szakértők 2012-re 2,0 százalékos inflációt várnak 1,9 helyett, 2013-ra pedig szintén 1,9 százalékosat. A hosszabb távra, 2016-ig jelzett inflációs előrejelzés nem változott, 2,0 százalék.
Az elemzők az inflációs előrejelzés megemelését az energia- és nyersanyagárak növekedésével és a közvetett adókkal indokolják.

Az EKB továbbra is "2,0 százalék alatt, vagy annak közelében" jelöli meg inflációs célját. A kockázatok azonban középtávon továbbra is áremelkedésre utalnak. Az EKB elengedhetetlen fontosságúnak tartja, hogy a harmonizált fogyasztói árindexben (HICP) bekövetkezett növekedés ne csapódjon le második körben ár- és béremelésekben, és ne gerjesszen további inflációs nyomást.

Egyes közgazdászok a megszorító monetáris politika lazítását, esetleg kamatcsökkentést is vártak az EKB-tól még az idén, a megemelt inflációs előrejelzés azonban kételyeket támaszt ennek megvalósíthatóságával kapcsolatban.

A szakértők az előző 1,7 százalékról 1,9 százalékra növelték idei GDP-növekedési előrejelzésüket, köszönhetően az év elején tapasztalt növekedésnek, miután az euróövezet az első negyedévben 0,8 százalékos GDP-növekedést ért el az előző negyedévhez képest. A növekedési ütem azonban az év hátra lévő részében gyengülni fog a globális kereslet növekedési ütemének lassulása, a költségvetési megszorítások negatív hatása és az emelkedő nyersanyagárak miatt.

A 2012-es GDP-növekedési előrejelzést csökkentették a szakértők, 1,7 százalékról 1,6 százalékra. Az előrejelzés szerint 2013-ban 1,8 százalékos, hosszabb távon, 2016-ig pedig 1,9 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását