2024. június 1. - Tünde

LMP: világosságot Paksról

Az LMP szerdán olyan határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amellyel a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó döntés társadalmi részvételét és az előkészítéssel kapcsolatos adatok nyilvánosságát szabályozná.
2011. szeptember 14. szerda 15:31 - HírExtra
Ezt jelentette ki, parlamenti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. A párt szerint az ügyben társadalmi vitát kell folytatni, amit egy népszavazás zárna.

Jávor Benedek, aki Szilágyi Lászlóval közösen jegyzi a javaslatot, úgy fogalmazott, hogy a paksi bővítésre szánt körülbelül háromezer milliárd forintot nem lehet úgy elkölteni, hogy a döntésbe ne vonják be a költségeket viselő adófizetőket, illetve az erőmű kockázatával együtt élni kénytelen társadalmat.

Véleménye szerint ahhoz viszont, hogy a társadalom és a civil szakértők tisztán lássanak az ügyben, szükség van az LMP javaslatára. Ez előírná a kormány számára, hogy hozzák nyilvánosságra azokat az információkat, amelyek megalapozzák a paksi bővítést, mint ahogy azokat is amelyek annak "ésszerűtlenségét támasztják alá". Hangsúlyozta, hogy szükség van a részletes költség és energetikai számításokra, illetve a finanszírozási modellre, mert ilyenekkel az elmúlt években sem a Paksi Atomerőmű Zrt., sem a Magyar Villamos Művek Zrt., sem az illetékes minisztériumok vagy kormányok nem álltak elő.

A határozat szövege szerint szeretnék nyilvánosságra hozatni a két tervezett blokk megvalósíthatósági tanulmányát, üzleti tervét és költségeit. A párt kíváncsi a járulékos beruházások teljes körére, a finanszírozási lehetőségek bemutatására, a két blokk által termelt áram költségalapon számolt árára, a projekt esetleges résztvevőire, a blokkok munkahelyteremtő hatásaira és a nukleáris hulladék elhelyezési terveire is.

Jávor Benedek véleménye szerint ezeknek az információknak a birtokában lesznek olyan helyzetben az emberek, hogy megalapozottan tudjanak véleményt nyilvánítani a paksi atomerőmű bővítéséről. A politikus végül azt mondta, szeretnék, ha egy társadalmi vita indulna az ügyben, amit végül egy népszavazással tudnák lezárni.

Az MTI kérdésére, hogy miért nem az MSZP kedden benyújtott, hasonló tartalmú határozati javaslatát támogatják, azt felelte, hogy a szocialisták indítványa alapvetően egy bizottság felállítására vonatkozott, amit támogatni tudnak, de nem tartanak elégségesnek. Szerinte az LMP határozati javaslata sokkal egyértelműbben fogalmaz, mint a szocialistáké, nevesíti és pontosítja, hogy mely információk nyilvánosságára van szükség és konkrétan rögzítik a népszavazás kiírásának szükségességét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását