2024. május 3. - Tímea, Irma

A csehek nem akarnak fizetni

Csehországnak nem kellene pénzt adnia a Nemzetközi Valutaalapnak, hogy az segítsen az euroövezet leginkább eladósodott országain - véli Václav Klaus cseh köztársasági elnök.
2011. december 12. hétfő 15:18 - HírExtra
Úgy látja: egy ilyen lépés a kormány részéről felelőtlen lenne abban a helyzetben, amikor a Cseh Köztársaságnak saját adósságától sem sikerül megszabadulnia. Az európai válságellenes tervben való részvételről az egyes országoknak nem szabadna az elszigetelődéstől való félelem légkörében dönteniük.

Klaus a közszolgálati cseh rádió kérdésére válaszolva hétfőn fejtette ki véleményét a témában.
"A Cseh Köztársaság maga is hiánnyal küszködik, amelyet - ahogy látni is - nem tud megoldani. Ebben a helyzetben felelőtlenség lenne növelni adósságunkat azzal, hogy további hitelt nyújtunk a legeladósodottabb országoknak, amelyeknek ez csak a probléma megoldásának elodázását teszi lehetővé" - mutat rá Klaus, aki válaszát az elnöki honlapon hozta nyilvánosságra.

Miroslav Singer, a Cseh Nemzeti Bank elnöke azt mondta: a jegybank mérlegelni fogja, hogy felhasználja-e devizatartalékai egy részét a Nemzetközi Valutaalapnak nyújtandó hitel számára, s a döntés "egyáltalán nem lesz könnyű". Csehországnak a számítások szerint mintegy 90 milliárd koronát, ami a jegybank devizatartalékainak nagyjából tíz százaléka, kellene átadnia a valutaalapnak.

A cseh külügyminiszter viszont úgy látja, hogy Prágának nincs más választása, mint a pénzt a valutaalap rendelkezésére bocsátani. "Csehországnak nem szabad Európában elszigetelődnie, mert máskülönben nagyon gyors esés vár rá" - vélekedett Karel Schwarzenberg a közszolgálati cseh televízióban.

"Már előre azzal az érvvel szűkíteni döntésünk szabadságát, hogy a brüsszeli terv elfogadása nélkül valamiféle elszigeteltségbe kerülünk, téves. Az utóbbi években már többször is megértük azt a fenyegetést, hogy elszigeteltségbe kerülünk, s ma ennek következtében egy nehezen megoldható európai probléma közepette találtuk magunkat" - érvelt Klaus. A elnök ezért üdvözölné, ha a Cseh Köztársaság néhány más országgal együtt jelezné, hogy további "biankó csekket" már nem ír alá.

Klaus szerint az Európai Unió pénteki csúcstalálkozója nem hozott semmilyen tervet, amely konkrétan befolyásolná az adósságválságot. A kormány legfőbb feladatának azt tartja, hogy az államadósságot és a közkiadásokat biztonságos szinten tartsa.

"Azt még meg tudom érteni, ha az ellenzék, amelynek nincs közvetlen kormányzati felelőssége, könnyelműen adósságunk növelése mellett teszi le a voksát. Úgy vélem azonban, hogy annak a kormánypártnak, amely kezében tartja a pénzügyminisztériumot, nem volna szabad ehhez csatlakoznia" - jelentette ki Klaus, nyilvánvalóan a TOP 09 pártra célozva.

A párt elnöke Schwarzenberg külügyminiszter, s Miroslav Kalousek pénzügyminiszter pedig a párt alelnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását