2024. május 6. - Ivett, Frida

Lemondott az államfő

A lemondással automatikusan megszűnik a német államfő mentelmi joga, így minden külön intézkedés nélkül elindulhat a tervezett ügyészségi vizsgálat a kereszténydemokrata politikus ellen.
2012. február 17. péntek 18:30 - HírExtra
Mutyi

Christian Wulff pénteken mondott le a szövetségi köztársasági elnöki tisztségről. A lépés közvetlen előzményeként a hannoveri ügyészség csütörtökön kérte a törvényhozástól Wulff mentelmi jogának felfüggesztését, hogy eljárást indíthasson ellene, mert egy vállalkozóhoz fűződő kapcsolatával összefüggésben felmerült a jogtalan előny szerzése és a jogtalan előnyhöz juttatás gyanúja.

A német igazságügyi minisztérium állásfoglalása szerint a mentelmi jog az államfői megbízatás végeztével megszűnik, így az ügyészség tervezett eljárása előtt nincs akadály. A vizsgálat várhatóan már szombaton elkezdődik.

"Abból indulunk ki, hogy a mentelmi jog holnap megszűnik" - fogalmazott pénteken a hannoveri ügyészség szóvivője. Részleteket nem közölt a tervezett eljárásról.

Mint ismeretes

Sajtóbeszámolók alapján az ismert, hogy a hatóság Wulff és David Groenewold filmipari vállalkozó kapcsolatát kívánja megvizsgálni. Erről a kapcsolatról kiderült, hogy Wulff és felesége 2007-ben - amikor a politikus Alsó-Szászország tartomány miniszterelnöke volt - négy napot eltöltött egy németországi üdülőhelyen, és a költségeket a vállalkozó állta. Wulff ügyvédjének közlése szerint azonban a politikus később készpénzben kiegyenlítette a számlákat.

Kiderült az is, hogy Wulff 2005-ben és 2006-ban néhány hónapig használt egy mobiltelefont, amely Groenewold egy érdekeltségének vállalati telefonja volt. A vállalkozó ügyvédje azonban azt állítja, hogy a cég szabályos szerződés keretében bocsátotta Wulff rendelkezésére a készüléket, és a politikus fizette a telefonszámlát.

Az ügy másik oldala, hogy a Wulff vezette alsó-szászországi tartományi kormány 4 millió euró értékű garanciavállalással támogatta Groenewold egy vállalkozását, az állami garancia lehívására azonban nem volt szükség.

A filmes szakemberhez fűződő kapcsolat gyanút keltő elemei csupán néhány részletét alkotják annak a hosszú sorozatnak, amely tavaly december közepén kezdődött, amikor a Bild című bulvárlap egy feltűnően kedvező kamatozású félmillió eurós baráti kölcsönről számolt be.

Az írást újabb kétes ügyekről szóló beszámolók követték a német sajtóban, az államfő így magyarázkodásra és bocsánatkérésre kényszerült, de az áradatot már nem tudta feltartóztatni. A korábban rendkívül népszerű politikus választói támogatottsága elpárolgott, kényelmetlenné vált saját pártja számára is, a hatóságok pedig a sajtóbeszámolók alapján előzetes vizsgálódásba kezdtek, és végül a hannoveri ügyészség eljutott egészen az úgynevezett kezdeti gyanú megfogalmazásáig, aminek alapján kérte Wulff mentelmi jogának felfüggesztését.

Rekorder

Az 52 éves politikus összesen 598 napig volt szövetségi elnök, ez a legrövidebb periódus az államfői intézmény 63 éves történetében. Az egyelőre kérdéses, hogy megkaphatja-e a volt államfőknek járó évi 199 ezer eurós tiszteletdíjat.

Christian Wulff utódját 30 napon belül - legkésőbb március 18-ig - kell megválasztani, az államfői feladatokat addig a Bundesratnak - a törvényhozás felsőházának - elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU vezetője látja el.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását