2024. május 3. - Tímea, Irma

Romeny beszólt Obamának

Barack Obama attól, amit az alapító atyák megálmodtak, az országot a "korlátozott szabadság és a korlátozott lehetőségek felé" tereli - jelentette ki pénteken Mitt Romeny republikánus elnökjelölt-aspiráns az amerikai lőfegyver-szövetség (NRA) Saint Louis-i tanácskozásán.
2012. április 14. szombat 09:39 - HírExtra
Noha Romney hivatalosan még nem a Republikánus Párt elnökjelöltje, de fő ellenfele, Rick Santorum visszalépése után a politikus stábja már akként igyekszik pozicionálni. Tanácsadói szerint a volt massachusettsi kormányzó ezzel a beszéddel nyitotta meg országos kampányát.

"Az Obama-kormányzatnak a gazdasági szabadságunk elleni támadása a fő oka annak, hogy ilyen lassú a recesszióból való kilábalás" - hangsúlyozta Romney a fegyvertartás jogát védelmező, erősen konzervatív csoportokat tömörítő NRA gyűlésén.

Obama, aki pénteken az Amerikai Államok szervezetének 6., cartagenai csúcstalálkozójára repült, útját Floridában megszakítva kijelentette "az Amerika előtt álló döntő választásról": "olyan gazdaságot kell felépítenünk, amelyben mindenki ugyanolyan szabályok alapján játszik".

A washingtoni Fehér Ház a nap folyamán nyilvánosságra hozta Barack Obama adóbevallását, amely szerint Amerika "első családjának" bruttó bevétele tavaly 789.674 dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 1.728.096 dollárral. (A család bruttó jövedelme 2009-ben elérte az 5,5 millió dollárt).

Az elnök éves fizetése 400 ezer dollár, amit - noha megcsappantak - még mindig bőségesen "kipótolnak" a könyveladások. Obamáék 162.074 dollár szövetségi adót fizettek be és 172.130 dollárt, vagyis bevételeik 22 százalékát költötték jótékonykodásra, ami 39 karitatív program között oszlott meg.

Jay Carney fehér házi szóvivő rámutatott, hogy Obama 2011-ben 20,5 százalék szövetségi adót fizetett, és a gazdagok adókedvezményeinek általa szorgalmazott megvonása után még magasabb lenne az adórátája.

Az Obama-kampánytörzs pénteken felszólította Romney-t, hogy hozza nyilvánosságra az idei, és az összes, az elmúlt évekre vonatkozó adóbevallását, beleértve azt az időszakot is, amikor százmilliókat keresett cégek adásvételéből és amikor massachusettsi kormányzó volt. Romney-ről a republikánus előválasztási kampány során kiderült, hogy svájci bankszámlával és a Bermudákon bejegyzett céggel is rendelkezik.

A Romney-kampánytörzs azt üzente vissza, hogy az elnökjelölt-aspiráns adóbevallását csak annak benyújtása után teszik közzé. A politikus republikánus vetélytársai is sürgették, hogy ugyanúgy egy évtizedre visszamenőleg terítse ki kártyáit, mint az apja, aki 1968-ban szintén harcba szállt az elnökjelöltségért. Romney a nyomásnak engedve végül január 24-én közreadta a 2010-es adózásának adatait, valamint a 2011-re vonatkozó becslést.

Ezekből a számokból az derült ki, hogy Romney az elmúlt két év alatt bruttó 42 millió dollárt keresett és 6,2 milliót fizetett be az államkasszába, vagyis 14,5 százaléknyi adót fizetett.
Obama jelenleg egy olyan, Buffett-szabály néven ismertté vált törvénytervezetet próbál elfogadtatni a kongresszussal - a képviselőházi republikánus többség miatt teljesen reménytelenül -, amely legalább 30 százalékban szabná meg az évi 1 millió dollár felett keresők adóját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását