2024. március 19. - József, Bánk

Mindenki szociáldemokrata akar lenni

Belépési hullám indult a Német Szociáldemokrata Pártnál (SPD), miután ifjúsági szervezetük (Jusos) kampányt indított azért, hogy a párttagok voksoljanak nemmel a nagykoalíció folytatásáról tartandó szavazáson - írták hétfőn német lapok.
2018. január 30. kedd 10:09 - HírExtra
 
Az SPD-hez nagyjából 7000 tagfelvételi kérelem futott be, amióta a párt január 21-én rendkívüli kongresszusán eldöntötte, hogy hivatalos koalíciós tárgyalást kezd a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével.

Ha a tagjelölteket mind felveszik, a taglétszám 1,5 százalékkal emelkedik a tavaly év végi 443 152-höz képest. Ez a másfél százalék akár a mérleg nyelvét is jelentheti a pártszavazáson, amelyen a tagság a koalíciós szerződésről dönt, feltéve, hogy a koalíciós tárgyaláson sikerül kidolgozni egy szerződéstervezetet.

A Jusos elutasítja a CDU/CSU-val 2013-ban kezdett közös kormányzás folytatását, és országos kampányt indított, amelyben nemcsak a párttagokat igyekszik meggyőzni, hanem arra is buzdít, hogy minél többen lépjenek be és szavazzanak nemmel az újabb nagykoalícióra.

A pártvezetés nem ellenzi a tagjelöltek felvételét, és nem akarja megakadályozni, hogy szavazzanak - mondta Lars Klingbeil főtitkár hétfőn a ZDF országos köztelevíziónak. A szavazás szabályait hétfőn rögzítik, így kijelölnek majd egy határidőt is. A határidő után belépő tagok nem vehetnek részt a szavazáson. Erre a korlátozásra szervezési okokból van szükség. A határidő nem lesz visszamenőleges - mondta a főtitkár.

A koalíciós tárgyalás a tervek szerint vasárnapig tart. Utána a koalíciós szerződés tervezetét közlik a szociáldemokraták Vorwärts (Előre) című lapjában, és felkérik a tagokat, hogy döntsenek róla. A tagok levélben szavazhatnak. A levelek postázásától a szavazatok összesítéséig két-három hét telhet el. Az SPD akkor léphet koalícióra a CDU/CSU-val, ha a tagok többsége elfogadja a szerződéstervezetet.

A szociáldemokratáknál 2013-ban is pártszavazást tartottak a nagykoalícióról. Akkor 76 százalék támogatta, hogy a párt kormányra lépjen a konzervatív uniópártokkal. Akkor nem volt szervezett ellenkampány. A szavazás eredménye ezúttal szorosabb lehet, ezt jelzi a többi között, hogy a január 21-i rendkívüli kongresszuson a 600 küldött 56,3 százalékos többséggel döntött a koalíciós tárgyalás elkezdéséről.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lap szerint a pártvezetés legalább 60 százalékos többségre számított, a bonni kongresszuson pedig azzal szembesült, hogy a kormányzás folytatásának ügye mélyen megosztja a küldötteket, így két, nagyjából azonos méretű tábor alakult ki. Az 56,3 százalékos többséget végül csak úgy sikerült elérni, hogy a 45 fős vezetés majdnem egyhangúlag a koalíciós tárgyalás elkezdésére szavazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását