2024. május 8. - Mihály

Létfontosságú jogszabály van az EU előtt

Óriási jelentőségű jogszabályról dönt jövő héten az EP: létfontosságú, hogy átmenjen a természet helyreállításáról szóló uniós jogszabály!
2023. július 5. szerda 11:16 - HírExtra

Jávor Benedek közleménye

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az Európai Parlamentben a legmélyebb törésvonal nem a konzervatívok és a liberálisok vagy a „patrióták” és a „globalisták” között húzódik. Európát valójában az a kérdés osztja meg, hogy kik azok, akik a valós klímacselekvésre és az ökoszisztémák megvédésére szövetkeznek, és kik azok, akik a természet további kizsákmányolásában érdekeltek. Ezzel a Fidesz és korábbi pártcsaládja, a jobboldali Európai Néppárt sem tud mit kezdeni.

Az Európai Parlament hamarosan dönt a természet helyreállításáról szóló, az Európai Zöld Megállapodás szerves részét képező uniós jogszabályról, amely nélkül nem érhetőek el az EU klímacéljai. A Bizottság által összeállított szabályozási tervezet megfelelően ambiciózus, és azt már az Európai Tanács is elfogadta. Az EP-ben azonban most a jobboldali (Európai Néppárt) és a liberális (Renew Europe) képviselőcsoportokban is törés mutatkozik, sőt az Európai Néppárt-i frakció vezetése lényegében a jogszabály ellen fordult. 

Egyes politikai erők számára mintha fontosabbak lennének az ipari mezőgazdaság érdekei a biodiverzitás helyreállításánál. Pedig a jogszabály rendkívüli jelentőségű. Az Unió területén a védett élőhelyek 81%-a rossz ökológiai állapotban van, mintegy 1500 fajt a kihalás közvetlen veszélye fenyeget az emberi tevékenység miatt. Ha nem lépünk fel azonnal a természeti értékek védelméért, akkor mind az Európai Zöld Megállapodás, mind az uniós klímacsomag célkitűzései elérhetetlenné válnak. 

Ez közvetlenül érinti az európaiak mindennapjait is, hiszen például a természetközeli állapotú erdők és zöldterületek lehetnének a leghatékonyabb és a legolcsóbb szén-dioxid-nyelők, emellett a vízháztartásra is pozitív hatásuk van. Az ökológiai egyensúly felborulása közben máris olyan jelenségeket produkál, mint az élelmiszer-ellátást súlyosan érintő tömeges méhpusztulás és vízhiány vagy a tengeri halállomány drasztikus megritkulása.

A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint Magyarország elemi érdeke, hogy a természet-helyreállítási jogszabálycsomag többséget szerezzen az EP-ben, hiszen így forrásokat is kaphatnánk az egyébként is létfontosságú természet-helyreállítási törekvéseinkhez. Egyelőre azonban csak a trükközés és a zűrzavar látszik. A káosz a magyar kormánypártot is érinti: az Orbán-kormány a Tanácsban támogatta a javaslatot, ám a Fidesz képviselője a környezetvédelmi bizottságban ellene szavazott.

A plenáris végszavazásra július 12-én kerül sor. A Párbeszéd – ZÖLDEK a következő napokban intenzív lobbitevékenységbe kezd mind a magyar kormánynál, mind a Fidesz EP-képviselőinél, mind pedig a még hezitáló liberális EP-képviselőknél a jogszabály elfogadása érdekében. A jövőnk a tét!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását