2024. május 20. - Bernát, Felícia

Feszültség a Holdon

A Hold felszínén található por statikus elektromos töltést kaphat, mégpedig nem is kicsit. Az új mérési adatok azt mutatják, hogy több ezer voltos feszültség keletkezhet, s ezzel mindenképpen számolni kell, ha az emberek bázist akarnak létesíteni a Holdon
2007. február 7. szerda 11:53 - Hírextra
A Der Spiegel című német hetilap online kiadásában közölt írás szerint az a veszély fenyegetheti az űrhajósokat, hogy egy magasfeszültségű holdpor-kisülés nyomán holdjárójuk, az ellenőrző monitorok, vagy éppen a holdbázis bejárati ajtaja mondja fel a szolgálatot, arról nem is beszélve, hogy magukat az embereket is komoly veszély fenyegeti.

A "Lunar Prospector" nevű holdszonda adatai alapján a kaliforniai Berkeley egyetem szakértői megállapították, hogy akár 4500 voltos feszültség is keletkezhet a por statikus feltöltődése révén. "Ez több mint elegendő ahhoz, hogy komoly károk keletkezzenek", nyilatkozta Jasper Halekas, a kutatás vezetője. Az amerikai űrhajózási ügynökség, a NASA is komolyan veszi a problémát, erről tanúskodik Dale Ferguson, az alabamai űrközpont vezetőjének nyilatkozata is. Egy holdbázis létrejötte csak idő kérdése, ugyanis az új amerikai űrstratégia szerint az Egyesült Államok űrhajósai köztes állomásként használnák a Holdat, míg orosz kutatók úgy nyilatkoztak, hogy 2020-ban már bányát akarnak nyitni a Föld kísérőjén.


A Hold viszont nem rendelkezik sem saját atmoszférával, sem pedig saját mágneses mezővel, ezért a világűrből érkező részecskeviharokkal szemben teljesen védtelen, ami halálos lehet az űrhajósok számára is. A Geophysical Research Letters című szaklapban közétett írásában Halekas azt fejtegette, vagy a napszél okozza a statikus feltöltődést, vagy pedig a Hold a Föld mágneses mezőjének "uszályába" kerülve kap erős részecskezáport. Elsősorban a Hold sötét oldalán keletkezik a statikus elektromosság, a napos oldalon a fény a feltöltés ellen hat, ennek ellenére a mérések alapján ott is tapasztalható ez a jelenség - írta a Der Spiegel, és még egy problémára felhívta a figyelmet: a holdpor olyan finom, hogy képes a tömítéseken és csatlakozókon keresztül hatolni, annak idején a Holdra szálláskor az Apolló űrhajó porszívóját is eltömítette.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását