2024. május 2. - Zsigmond

Brit végjáték Irakban?

Az Irakban állomásozó haderő csaknem felének hazahívását fogja ma bejelenteni az Alsóházban Tony Blair. Brit napilapok értesülései szerint a jelenleg hétezer fős, Dél-Irakban állomásozó brit kontingensből májusig 1500-at, karácsonyig pedig összesen 3 ezre
2007. február 21. szerda 07:54 - Hírextra
Ha az értesülésekben szereplő menetrend helytálló, a csapatkivonási program végén már nem Tony Blair lesz a brit kormányfő, Blair ugyanis már tavaly bejelentette - jóllehet dátum megjelölése nélkül -, hogy még a kormányzó Munkáspárt idei őszi éves kongresszusa előtt távozik.

A Downing Street-i kormányfői hivatal kedd este sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a csapatkivonás bejelentéséről szóló értesüléseket. Blair szóvivője csak annyit mondott: a kormányfő akkor jár el helyesen, ha először a parlamentet tájékoztatja.

Tony Blair szerda délben az azonnali képviselői kérdések és miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai alsóházi félóráján vesz részt, a hasonló horderejű bejelentések azonban általában nem ezen a fórumon szoktak elhangzani.

Blair mindazonáltal már a BBC tévé vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta, hogy a dél-iraki Bászra és a környező térség biztonságának megszilárdítását célzó katonai erőfeszítés "sikerrel járt".

A BBC kedd esti beszámolója szerint azonban azok az értesülések, amelyek szerint a kormányfő bejelenti a teljes brit kontingens 2008 végéig történő kivonását is, "meglehetősen távol esnek a valóságtól".

Downing Street-i források szerint az iraki brit haderő leépítésének ütemezése a mindenkori biztonsági helyzet függvénye, és annak romlásával az ütem lassulhat. Kedd éjszakai londoni értesülések szerint Blair már értesítette George Bush amerikai elnököt is a brit csapatkivonási tervekről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását