2024. május 17. - Paszkál

Mennyi marad a kormány malacperselyében?

Becslések szerint körülbelül 150 milliárd forinttal lehetett volna jobb idén az államháztartás helyzete a konvergenciaprogramban rögzítettnél, ha az Alkotmánybíróság nem törli el az elvárt adóról szóló törvényt.
2007. március 2. péntek 17:18 - Hírextra
Oszkó Péter, a Deloitte vezető adópartnere úgy gondolja, hogy néhány fontos tételt, így az államháztartás hiányának alakulását szándékosan túlbecsülték a kiigazítás tervezésekor, a gazdaság növekedéséét pedig alacsonyabbra állították be, mint ami várható 2007-ben.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. makroelemzője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy számításaik szerint 100-110 milliárd forint körüli többlete származott volna az államnak a jobb hiányadatokból, a tervezettnél vastagabban csordogáló személyi jövedelemadóból és áfából. Ezen kívül becslésük szerint körülbelül 40 milliárd fog bejönni abból, hogy az infláció jelentősen meghaladja a tervezettet. Az elvárt adó megsemmisítésével viszont legalább 45 milliárdtól biztos elesik a költségvetés. Így most 80-100 milliárd "dugipénze" marad a kormánynak bizonyos tűzoltó-jellegű többletköltésekre - fogalmazott Samu János.

Erre szüksége is lesz: az egészségügyi reform kisebb felpuhítása milliárdokat visz el. A közszolgálatban dolgozókkal létrejött béremelési megállapodás várhatóan 70 milliárdba fog kerülni, és a jóval magasabb infláció miatt nagyobb lesz a nyugdíjak kötelező korrekciójának végösszege is.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását