2024. május 20. - Bernát, Felícia

Simonyi a net után felfedezi a rádió örömeit

Alig több mint 24 óra leforgása alatt másodszor lépnek kapcsolatba rádión keresztül Magyarországról Charles Simonyival; ezúttal hat diák tesz fel kérdéseket az amerikai-magyar űrturistának pénteken hajnali negyed kettőkor.
2007. április 12. csütörtök 21:28 - Hírextra
Bacsárdi László, a Természet Világa című folyóirat szerkesztőbizottságának tagja elmondta, hogy Charles Simonyi is tagja a folyóirat szerkesztőbizottságának, így tudták felkérni, hogy a diákok rendelkezésére álljon. A diákok kiválasztásáról szólva Bacsárdi László megjegyezte, hogy a folyóirat szerkesztőbizottságának korábban Charles Simonyi édesapja, Simonyi Károly is tagja volt.

Bacsárdi László elmondta, hogy a kérdéseket a rádiókapcsolat előtt hatvan perccel tartott sajtótájékoztatón hozzák csak nyilvánosságra. Elárulta azonban, hogy vannak köztük szakmai jellegűek, s olyanok is, amelyek Charles Simonyi életpályájára vonatkoznak. Ismertetése szerint pénteken este szemináriumot rendeznek, amelyen bemutatják a diákokat és lejátsszák a beszélgetésről készített felvételt, valamint előadásokat tartanak.

Négy szakembert kértek fel: az egyikük Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója lesz, aki az űrturizmusról tart előadást. Grósz Andor (Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Repülő és Űrorvosi Tanszéke) a súlytalanság élettani hatásairól beszél, Apáthy István (Központi Fizikai Kutatóintézet) pedig a PILLE nevű műszerről, amellyel az űrállomáson Charles Simonyi részvételével magyar-orosz kísérlet zajlik.

A negyedik előadást annak a kísérletnek szentelik, amelynek keretében csütörtökön hajnali 1 óra körül több mint 20 amatőr rádiós lépett kapcsolatba a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Charles Simonyival. A rekordnak számító kapcsolatfelvételről Gschwindt András, a rádiókapcsolatot szervező BME Rádióklubjának vezetője beszél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását