2024. június 2. - Kármen, Anita

Gigarobbanás

Hatalmas csillag robbanását figyelték meg az ősszel amerikai csillagászok, a szupernóvának minden korábbinál nagyobb volt a fényessége - közölte hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.
2007. május 8. kedd 14:34 - Hírextra
Az SN 2006gy névre keresztelt szupernóva robbanás a Földtől 240 millió fényévnyire, az NGC 1260 galaxisban következett be, és a NASA a Chandra röntgencsillagászati műholddal, illetve a hawaii Keck és a kaliforniai Mount Hamiltonon található Lick obszervatóriumok teleszkópjaival figyelte meg. A korábbi csillagrobbanásokhoz képest messze ez volt a legnagyobb - közölte Alex Filippenko, a felfedezésben részt vett csillagászok egyike.

A szupernóva luminozitása (a csillag felületéről egységnyi idő alatt kisugárzott energia) a Napénak az ötvenmilliárdszorosa, tömege a Nap tömegének százötvenszerese volt. A robbanás már régóta történt, de csak tavaly fedezték fel, miután több billió kilométert tett meg, mielőtt a Földről láthatóvá vált.

A szupernóvát 2006 szeptemberében fedezték fel, és ez volt eddig a legnagyobb és a legerősebb csillagrobbanás - közölte sajtótájékoztatóján a kutatást vezető Nathan Smith csillagász, a berkeleyi Kalifornia Egyetem munkatársa. Mario Livio, a baltimore-i Űrteleszkóp Tudományos Intézet asztrofizikusa szerint a szupernóva olyan típusú robbanás eredményeképpen jött létre, amely eddig csak az elméleti számításokban létezett. Mint mondta, az univerzum csillagjainak első generációja is feltehetően ily módon halt meg.

Szokványos szupernóva esetében a csillag magja összeroppan, amikor a nukleáris tüzelőanyaga elfogy, és neutroncsillaggá vagy fekete lyukká alakul át, nehéz elemeket szórva a csillagrendszerbe. A mostani szupernóvánál azonban nem történt magkollapszus, a csillag magja a robbanáskor kilökődött és minden anyagát a világűrbe dobta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását