2024. május 7. - Gizella

A marhacsordák miatt szaporák a vámpírok

A Costa Ricában élő vámpírdenevérek száma egyre nő, ahogy a tápláló vért szarvasmarhákból nyerik ki az esőerdőben élő emlősök helyett. A táplálékcsere inkább a hozzáférhetőségen, mintsem az ízen alapszik.
2007. augusztus 16. csütörtök 17:44 - Hírextra
Egy új, denevérek leheletét tanulmányozó vizsgálat felfedte, hogyan váltotta ki az esőerdők háziállatokkal teli farmokká alakulása, a vámpírdenevér-populációk burjánzását Latin-Amerikában. Ennek oka valószínűleg a szarvasmarha vérben keresendő.

A farmerek mostanában megfigyelték, hogy a vámpírdenevérek megtámadják a teheneket. A denevérek emberekkel csak nagyon ritka esetekben táplálkoznak. Annak vizsgálatára, hogy a farmereknek igazuk van-e a denevérek új táplálkozási szokását illetően, Christian Voigt berlini kutató és csapata fogságban és vadon élő vámpírenevérek, kilélegzett szén-dioxidjában mérte le az izotópokat.

A Costa Rica-i vámpírok potenciális áldozatai vagy a szarvasmarhák, vagy az esőerdőben élő emlősök, mint a tapírok és peccary vaddisznók. A két állatcsoport eltérő szénizotóp szintekkel rendelkező, különböző növényekkel táplálkozik. A kutatók ezért azt várták, hogy a stabil szénizotóp nyomok a denevérek leheletében a táplálkozás szerint változnak.

Az állatok lehelete a szarvasmarha kémiai nyomait mutatta ki, ami azt jelzi, hogy a repülő emlősök utolsó vérvacsoráját szarvasmarha szolgáltatta. A vámpírdenevérek nem kedvelik szükségszerűen a szarvasmarhafélék vérét, ám az állatokat kerítéssel körbevett, nyílt legelőkön tartják, így ők maguk és vérük is könnyebben hozzáférhető, mint a szabadon kóborló, erdei állatoké.(hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását