2024. május 5. - Györgyi

Széphalmon dönthet a nép

Szeptember 23-án, vasárnap dönthetnek népszavazáson a széphalmiak arról, hogy településük önálló legyen, avagy marad továbbra is Sátoraljaújhely része.
2007. augusztus 24. péntek 19:42 - Hírextra
Az Országos Választási Iroda internetes honapja közli, hogy szeptember 23-án a széphalmi lakosok a következőről dönthetnek: "Egyetért-e azzal, hogy ön - mint Széphalom településrész választópolgára - Sátoraljaújhely várossal történt községegyesítés megszüntetéséről döntsön és Széphalom mint önálló település működjön tovább."

A jelenleg Sátoraljaújhelyhez tartozó és a nyelvújító Kazinczy Ferenc falujaként emlegetett zempléni Széphalom korábban önálló volt, majd a szomszédos Sátoraljaújhelyhez, Zemplén székhelyéhez csatolták.

Széphalom lakói közül sokan ezt akkor is, és most is nehezményezik, mondván, a városhoz csatolt település nem fejlődik megfelelően. Eddig háromszor kezdeményeztek népszavazást az elszakadás érdekében, de egyetlen voksoláskor sem gyűlt össze az ehhez szükséges számú szavazat. Széphalom így megmaradt csatolt városrésznek.

Magánszemélyek most ismét, immár negyedszer aláírásgyűjtésbe kezdtek a népszavazás újbóli kiírása érdekében.

Amennyiben a széphalmiak többsége szeptember 23-án a leválás mellett döntenek, akkor még a szakminiszternek és a köztársasági elnöknek is jóvá kell hagynia az új település megalakulását.
Az új önkormányzat így legkorábban a következő önkormányzati választást követő évben, azaz 2011. január 1-jén kezdheti meg a működését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását