2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kilencigenes népszavazás várható?

Jókora kavarodás lehetne abból, ha a Fidesz és Kálmán László kérdéseiről is népszavazást tartanának - írta a csütörtöki Népszabadság, a lap megbízásából készült Medián-felmérés eredményeit közölve, melyek szerint jelenleg mind a kilenc kérdésben az igenne
2007. szeptember 6. csütörtök 09:13 - Hírextra
A közvélemény-kutatás adatai szerint a Fidesz tavaly ősz óta "talpon maradt" kérdéseire továbbra is igennel szavazna a többség, sőt a felsőoktatási tandíj, a kórház-privatizáció és a családi gazdaságok ügyében tavaly november óta jelentős mértékben - 6,5, illetve 4 százaléka - nőtt is az egyetértők aránya. A legtöbben viszont az ellenzéki párt által később javasolt kérdéssel, a kórházi napidíj eltörlésével értenek egyet.

A helyzetet bonyolítja - olvasható az ismertetésben -, hogy a Kálmán László által kezdeményezett, a Fidesz javaslataival szembemenő kérdésekre is igennel szavazna a lakosság legalább fele, a referendumon részt venni szándékozóknak pedig a nagy többsége. Sőt, akik igennel szavaznának a kórházak magánosítása elleni fideszes kérdésre, azok még az átlagnál is nagyobb mértékben - 62 százalékban - értenek egyet azzal a politikai következményeiben homlokegyenest ellentétes javaslattal, hogy az önkormányzatok szabadon dönthessenek egészségügyi feladataik ellátásáról.

Még inkább ez a helyzet a földvásárlás ügyében, amelyben összességében a lakosság 54 százaléka támogatta egyszerre a két, politikai hatásaiban éppen ellentétes álláspontot. A gyógyszerforgalmazás ügyében viszont már többen el tudtak eligazodni a politikai és nyelvi útvesztőkben.

A népszavazási kérdésekre adott válaszok számtalan kombinációban kapcsolódtak egymáshoz - mutat rá az írás. Túl azon, hogy az emberek 14 százaléka az összes kérdés elől kitért (mondván, úgysem menne el szavazni), a legfontosabb rendező elv az "igentmondás" volt: a kérdezettek 16 százaléka az összes kérdésre igennel szavazna.

A felmérést a 2007. augusztus 3. és 7. között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 1200 ember megkérdezésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását