2024. május 5. - Györgyi

Barokk nosztalgiák

A XVIII. század elején, Győrött kivégzett lőcsei fehér asszony bírósági tárgyalásának színpadi változata, a Bécsi Filharmonikus Zenekar tagjainak kamarakoncertje, továbbá barokk kelyhekből és ornátusokból rendezett kiállítás is szerepel a Barokk nosztalgi
2007. szeptember 24. hétfő 17:20 - Hírextra

Keglovich Ferencné közlése szerint a győri legendák egyike elevenedik meg a lőcsei fehér asszony történetét feldolgozó Géczy-per című drámában, amelyet a Győri Nemzeti Színház művészei mutatnak be a fesztivál nyitónapján, a Zichy-palotában. (Jókai Mór regénye nyomán Géczy Julianna Lőcse árulójaként került be a köztudatba, mint aki a Rákóczi-szabadságharc idején beengedte a császári csapatokat a városba.)

A barokk ruhába öltözött szakközépiskolások aznapi, belvárosi felvonulása a korabeli céheknek kíván emléket állítani.

A kéthetes, október 9-ig tartó rendezvénysorozat gerincét zenei programok alkotják.
A nagykárolyi Collegium Régizene Együttes borkóstolóval egybekötött reneszánsz zenei koncertjét szeptember 29-én, szombaton hallgathatják meg az érdeklődők. Másnap a Bécsi Filharmonikus Zenekar tagjaiból álló kvartett ad hangversenyt, teakóstolóval egybekötve.

Október 1-jén, a zene világnapján a Győri Bazilikában mutatják be a templom zenei kincseiből elkészült harmadik CD anyagát, az album válogatást tartalmaz a székesegyházban a XVIII. században tevékenykedett karmesterek és muzsikusok kompozícióiból.

Rákász Gergely orgonaművész október 3-án ad koncertet a zsinagógában.

A tavalyi, első nemzetközi lant- és gitárfesztivál sikerét követően október 5-7. között tartják a második fesztivált. Fellép Kónya István lantművész, Eötvös József klasszikus gitárművész és Axel Wolf német lantművész. Ők mesterkurzusokat és előadásokat is tartanak a fesztivál hazai és külföldi résztvevőinek.

Az Új Színház társulata a Veszedelmes viszonyok című darabot viszi színre október 1-jén a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban. Humor is színesíti a programot: Sándor György önálló estje október 2-án lesz a zsinagógában.

Az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár különleges kiállítással gazdagítja a fesztivált. Zichy Ferenc püspök és kora címmel barokk kelyhekből és ornátusokból (díszruhákból) rendez kiállítást, amely október végéig látogatható a kincstárban.
A "Nyugat-dunántúli Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye" kitüntető címet elnyert fesztivál Drahos Béla fuvolaművész és Vigh Andrea hárfaművész közös koncertjével zárul október 9-én - mondta az igazgató.

Győr a barokk fővárosa - jellemezte a barokk építészetére büszke települést a polgármester a programismertető köszöntőjében.

Borkai Zsolt úgy vélekedett: a barokk rendezvények varázslatos időutazást jelentenek, "eleganciájukkal és gyönyörű muzsikájukkal rabul ejtik az embert."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását