2024. június 2. - Kármen, Anita

Költségvetési egyensúly már idén

Németországnak az eredetileg kitűzött célnál három évnél hamarabb, már idén sikerül elérnie a költségvetési egyensúlyt. Ez derül ki a pénteken az Európai Bizottságnak megküldött féléves gazdasági adatokból.
2007. szeptember 30. vasárnap 21:26 - Hírextra
Ezek alapján a korábban 1,2 százalékos GDP arányos deficit előrejelzést most mindössze 0,1 százalékosra módosítják. A hiány tavaly még 1,6 százalékot tett ki és a berlini elképzelés az volt, hogy ezt fokozatosan, 2010-re faragják le nullára.

Az euróövezetben a megengedett GDP arányos deficit három százalék, de a tagállamok elkötelezték magukat legalább a költségvetési egyensúly, de ha lehetséges, a többlet elérésére.
A kedvező német eredmény a gazdasági növekedéssel, az adóbevételek megugrásával magyarázható. Idén a vártnál mintegy 15,5 milliárd euróval több adó folyik be az államkasszába, mindenekelőtt az áfa január elsején történt megemelése folytán.

Sikeres volt a munkanélküliség visszaszorítása is, így a szociális kiadások is csökkentek. Ebben a hónapban az állástalanok száma 8,4 százalékra csökkent, amire 1992 óta nem volt példa.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását