2024. május 5. - Györgyi

Eltűnt a védett tó

Kiszáradt egy védett tó a Szigetközben. A dunaszegi morotvató medrében már a növények is kihajtottak, ilyen pedig az elmúlt kétszáz évben sohasem fordult elő.
2007. október 1. hétfő 19:20 - Hírextra
Alsó-Szigetköz legnagyobb tavában júliusban még 40 centis volt a víz, mostanra azonban teljesen kiszáradt. A tó medrében már a növények is kihajtottak. A vízzel együtt a védett madárfajok is eltűntek a környékről, pedig az önkormányzat madármegfigyelőt is épített a partra, ahol egymást érték az iskolás csoportok.

A tanösvényt a tóra alapoztuk, iskolás gyerekek és kirándulók használták, a madármegfigyelőből pedig amatőr- és természetfotósok fényképezhettek - mondta a Független Hírügynökségnek Babos Attila, Dunaszeg polgármestere.

Alsó-Szigetközben már több mint egy évtizede, a Duna elterelése óta alacsony a talajvíz szintje, és azóta sem történtek lépések a vízpótlásra. Babos Attila szerint ha a tó vizét nem pótolják sürgősen, akkor itt már sohasem lehet visszaállítani a korábbi állapotokat.

A Független Hírügynökség megkeresésére a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hétfőn azt közölte: csak akkor kívánnak reagálni, ha a település vezetője levélben fordul hozzájuk. A polgármester úgy véli, a tó rendbetételéhez legalább 40 millió forint kellene. Ennek hiányában olyan ritka fajok, mint a nagy kócsag, a szürke gém vagy a szárcsa valószínűleg sohasem térnek vissza erre a területre.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását