2024. május 4. - Mónika, Flórián

A színész-rendezőre emlékeznek

A száz éve született francia filmrendezőre és színészre, Jacques Tatira emlékezik októberben az Örökmozgó Filmmúzeum - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Filmarchívum sajtóreferense szerdán az MTI-t.
2007. október 3. szerda 21:19 - Hírextra

A retrospektív sorozat Jacques Tati születésnapján, október 9-én indul az Hulot úr nyaral című filmmel, amelyet a Nagybácsim című alkotása követ október 19-én. Az orosz származású filmrendező Playtime című alkotását október 23-án, míg Hulot úr közlekedik című munkáját október 25-én vetítik - írta Fejes Katalin a távirati irodához eljuttatott közleményében.

A közlés szerint az Hulot úr és a Nagybácsim egy olyan világot ábrázol, ahol az ember csupán egy elgépiesedett lény, életét a civilizáció kényelmi berendezései teszik kényelmetlenné, ő áll a tárgyak szolgálatában, nem pedig a tárgyak szolgálják őt.

Az Hulot úr közlekedik "szeretetreméltó alkotás", a rendező gondolkodási bájának, cinizmustól mentes komikumának finom darabja. Áthatja az intelligencia és az aggódás.

A Nagybácsim jeleneteit Tati a lakóhelyén, Saint-Maur-des-Fossés-ban forgatta. A városban ma bronzszobor örökíti meg Hulot urat, akit sok saint-mauri a település leghíresebb lakosának tart.
A Playtime forgatásához egy teljes, Tativille-re keresztelt, modern "városrészt" építettek fel, négy csupa-üveg toronyházzal, egy étteremmel, utcákkal, kereszteződésekkel. A film elkészítése kilenc évig tartott, de nem hozta meg azt a sikert, ami fedezte volna a magas költségeket, ezért további filmjei már szerényebb költségvetéssel készültek.

Jacques Tati 1907. október 9-én született Franciaországban Jacques Tatischeff néven. Filmjeiben mindig a képi világra helyezte a hangsúlyt, a hangok legtöbbször zajok, tömegmorajok, a beszéd ritkán játszik fontos szerepet. Képi humora semmivel össze nem téveszthető. A mindennapi élethelyzetek finom eltúlzásával, kiemelésével megalkotott, nemritkán visszatérő poénjai mindig rendkívül finoman jelennek meg.

Legtöbb filmjének főszereplője a saját maga alakította, nyakigláb Hulot úr, a modern világhoz alkalmazkodni képtelen, mindig barátságos és segítőkész, ám a szociális érintkezésben esetlen, örök kívülálló figura.

Az Oscar- és Delluc-díjas filmrendező 1982. november 5-én hunyt el.
Játékfilmjei: Kisvárosi ünnep (1947), Hulot úr nyaral (1953), Nagybácsim (1958), Playtime (1965), Hulot úr közlekedik (1970), Parade (1974).

Filmszínészi alakításai közül említést érdemel a Vidám vasárnap (1935), a Vigyázz a bal öklödre (1936), Sylvie és a fantom (1945), valamint A test ördöge (1946).


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását