2024. május 4. - Mónika, Flórián

Igen a szabadkereskedelemre

Costa Rica szavazói támogatták az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi egyezmény aláírását, jelentette be az ország elnöke a vasárnapi népszavazás után. A közép-amerikai szabadkereskedelmi egyezményhez (CAFTA) már öt ország csatlakozott, és csak
2007. október 8. hétfő 11:47 - Hírextra
Costa Rica népe igent mondott a szabadkereskedelmi egyezményre, és ez számomra szent kérés, közölte Oscar Arias elnök. A szavazatok több mint kilencven százalékának megszámlálása után az egyezmény támogatói voltak enyhe többségben, annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások inkább ennek ellenkezőjét jósolták. A CAFTA ellenzői jelezték, hogy csak a szavazatok keddi újraszámlálása után fogadják el a referendum eredményét.

Arias még a szavazás előtt közölte, hogy kollektív öngyilkosság lenne elutasítani az egyezményt, amit fontos eszköznek nevezett az ország gazdagságának növelésére. Washington pedig jelezte, hogy nem fogják újratárgyalni az egyezményt, ha a vasárnapi szavazáson az ellenzők kerülnek többségbe. Az Egyesült Államok piacához könnyebb hozzáférést biztosító CAFTA-hoz öt közép-amerikai ország - Honduras, Guatemala, El Salvador, Nicaragua és a Dominikai Köztársaság - csatlakozott.

Washington nemzetbiztonsági kérdésként kezeli az egyezményt, ami szorosabb gazdasági kapcsolatot hoz létre Közép-Amerikában az országok között, ezzel erősítve a térség stabilitását.

A CAFTA ellenzői attól tartanak, hogy az egyezmény ratifikálása utat nyit a vámmentesen érkező olcsó amerikai termékek előtt, és veszélybe kerülhet a mezőgazdaságból élő emberek megélhetése. A CAFTA egyezmény hatására felgyorsulhat az amerikai munkahelyek kiszervezése az olcsóbb, jóval nagyvonalúbb munkajogi előírásokkal rendelkező és külföldi tőkebefektetésekre amúgy is éhes országokba.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását