2024. május 8. - Mihály

Zsáner helyett Arany Orsó

Az Arany Orsó-díj lesz a jövő évi, 39. Magyar Filmszemle legfőbb elismerése, a zsánerdíj pedig megszűnik - közölte Herendi Gábor, a szemle tanácsának elnöke szombaton az MTI-vel.
2007. október 20. szombat 17:46 - Hírextra

A filmrendező elmondta: nagyon sokat gondolkodtak azon, mi legyen a fődíj neve és az immár kézzelfoghatóvá váló elismerés mit ábrázoljon, ezért valamiféle jelképet kerestek.

Amikor a díj designját próbálták kitalálni, archív fotókat is megnéztek, az egyik képen láttak egy régi filmorsót, amelynek a formavilága megtetszett a tanács tagjainak; a fődíj ezt fogja ábrázolni - tette hozzá az alkotó, akinek a nevéhez olyan filmek rendezése fűződik, mint a Valami Amerika, a Magyar vándor, vagy a Lora.

Herendi Gábor a tavaly bevezetett zsánerdíj megszűnése kapcsán kiemelte: mindig egy fődíj volt, csak tavaly ítéltek oda kettőt a filmszemlén.

"A tapasztalatok azt mutatták, hogy ez nem volt annyira sikeres" - jegyezte meg, hangsúlyozva: minden filmfesztiválnak egy igazi fődíja van.

Közlése szerint az elismerés értékét csökkentette a duplázás, s a zsűriben is az volt a tapasztalat: nem érezték jelentőségét a műfaji film kategóriának. Az is a zsánerdíj megszüntetése mellett szólt, hogy van olyan színvonalas fesztivál Magyarországon (Nyíregyházán), amely a műfaji filmekről szól.
Herendi Gábor kiemelte, hogy ettől eltekintve a díjak számában nem terveznek változást. Kitért arra, hogy a zsűrinek, elképzelésük szerint, két külföldi és három magyar tagja lesz (a grémium elnöke külföldi szakember), neveket azonban egyelőre nem árult el.

Elmondta: szeretnék, ha a nyertesek névsora csak a záróünnepségen kapna nyilvánosságot, az alkotókat se értesítenék előre arról, kik kapják az elismeréseket. Ezzel emelnék a díjátadó színvonalát, feszültségét, s nem lenne a rendezvénynek "lefutott" jellege.

A szemletanács elnöke szólt arról is: a vetítéseket jövőre is a Millenáris Teátrumban tartják, a megnyitó és a záróesemény helyszínéről azonban még nem döntöttek, miután a Budapest Kongresszusi Központ az adott időpontban más rendezvénynek ad helyet.

Herendi Gábor jelezte, hogy most is nagyon sok alkotás érkezik, éppúgy, mint a korábbi évben, csak a játékfilmek közül több mint harmincat neveztek eddig. Ezért is van előzsűrizés, azt szeretnék, ha a versenyben 16 alkotásnál nem indulna több film - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy valamennyi nevezett filmet levetítik majd a szemlén, nem csak a versenybe kerülő munkákat.

A 39. Magyar Filmszemle 2008. január 29-én kezdődik és február 5-ig tart. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) korábbi tájékoztatása szerint az alkotók november 20-ig nevezhetnek munkáikkal játékfilm, kisjátékfilm, kísérleti film, nem fikciós film és TV-film kategóriában.

Herendi Gábor mellett a filmszemle tanácsának tagja Kocsis Tibor és Molnár György filmrendező, Sellő Hajnal vágó, Székely Orsolya rendező-producer, Tóth Erzsébet, az MMK főtitkára, Veressné Kozma Ilona, a szervezőbizottság elnöke, Garami Gábor producer és Hermann Krisztina, a Magyar Filmművészek Szövetségének ügyvezető titkára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását