2024. május 21. - Konstantin

Lehet népszavazni

Hétfőn az Országgyűlésben bejelentették, hogy az Országos Választási Bizottság hitelesítette a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kérdésekhez gyűjtött aláírásokat. Szigeti Péter OVB-elnök Szili Katalin házelnöknek írt tájé
2007. december 11. kedd 07:30 - Hírextra
Az Országgyűlésnek a bejelentéstől számítva 15 nap áll rendelkezésére, hogy meghozza a referendum elrendeléséről szóló határozatot, ez december 25-én jár le, a parlament viszont idei utolsó ülését december 17-én tartja.

A népszavazási törvény szerint a határidő számításánál az ülésszakok közötti szünetet, valamint az elnapolás időtartamát figyelmen kívül kell hagyni, és az Országgyűlés a kezdeményezést köteles napirendre tűzni és megtárgyalni.

Az Országgyűlés elnöke bejelentette: a népszavazások elrendeléséről szóló határozati javaslat elkészítésével az alkotmányügyi bizottságot bízza meg. Hozzátette: a házbizottság csütörtöki ülésén tárgyalják meg, mikor kerül majd napirendre a javaslat.

A Fidesz azt szeretné, ha még a téli ülésszakon, a december 17-i utolsó ülésnapig döntene erről a parlament. Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke korábban azt mondta, ha ez nem lehetséges, akkor rendkívüli ülést kezdeményeznek.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a múlt héten azt mondta, a Szabad Demokraták Szövetsége is azt szeretné, ha még idén decemberben a Ház elé kerülnének a Fidesz és a KDNP népszavazási kérdései. Mint mondta, az SZDSZ képviselőcsoportja a két ellenzéki frakcióval együtt igennel fog szavazni a népszavazási kérdések ügyében, annak ellenére, hogy a későbbi kampányukban a "nem" szavazat mellett fognak érvelni.

Az MTI úgy tudja, hogy a kormánynak az lenne az érdeke, hogy ne szülessen döntés erről a rendkívüli téli ülésszakon, hivatalosan azonban az Országgyűlés házbizottságának döntését nincs módjuk befolyásolni.

AZ Országgyűlés várhatóan jövő hétfőn napirendre tűzi a határozati javaslatot, amelynek elfogadásához egyszerű többségre van szükség. A határozat egyébként nem tartalmaz mást, mint a népszavazás kiírásának tényét, a dátumról a köztársasági elnök dönt.

Az OVB a múlt héten szerdán határozatban állapította meg, hogy a Fidesz mindhárom népszavazási kezdeményezésében összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében kiírható a referendum. A Legfelsőbb Bíróság előtt egy magánszemély megtámadta a határozatot (erre három napig volt lehetősége bárkinek), de ezt az LB elutasította és helybenhagyta az OVB döntését.

Szigeti Péter ezt követően tájékoztatta levélben az Országgyűlés elnökét levélben.
A jogszabályok szerint az Országgyűlés elnöke ezt a soron következő ülésnapon bejelenti, ezt követően a parlamentnek 15 napja van arra, hogy elrendelje a népszavazást. Az elrendelő döntést még meg lehet támadni jogorvoslati kérelemmel, majd ennek lezárta után a köztársasági elnök jogosult a népszavazás napját kitűzni, a népszavazást elrendelő országgyűlési határozat közzétételét követő, illetve jogorvoslat esetén az ennek elbírálását követő 90 napon belüli időpontra.

Ennek alapján a legvalószínűbbnek egy tavaszi népszavazás látszik.
Az Országgyűlésnek a népszavazás elrendeléséről szóló határozata tartalmazza, hogy a népszavazás ügydöntő vagy véleménynyilvánító, szerepel benne a népszavazásra bocsátott konkrét kérdés, továbbá rendelkezik a népszavazás költségvetéséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását