2024. május 20. - Bernát, Felícia

Januártól emelkedik a minimálbér

Január elsejétől több mint 5 százalékkal emelkedik a minimálbér - a kormány, a munkaadók és a munkavállalók két évvel ezelőtt megkötött hároméves megállapodása alapján.
2007. december 26. szerda 17:28 - Hírextra
Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban 2 évvel ezelőtt aláírt megállapodásnak megfelelően 2008. január elsejétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak minimálbére a jelenlegi 65 ezer 500 forintról 69 ezer forintra emelkedik.

A kormány, a munkaadók és a munkavállalók 2005 végén a garantált bérminimum összegének változásáról is megállapodtak. Ezek szerint a legalább középiskolai végzettséget, vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben a minimálbér 120 százalékát, míg legalább két éves gyakorlat után 125 százalékát kell a munkaadóknak fizetniük. A szakképzettséghez kötött, de két évnél kevesebb gyakorlati idővel rendelkező munkavállalóknak az eddigi 72 ezer 100 forint helyett tehát minimum 82 ezer 800 forintot, míg két évet meghaladó gyakorlat esetén a jelenlegi 75 ezer 400 helyett legkevesebb 86 ezer 300 forintot kell kapniuk.

A garantált bérminimumtól eltérhetnek azokban a szektorokban, ahol sikerül a szakszervezetekkel külön kollektív szerződést kötni. Egyelőre úgy tűnik, hogy ilyen megállapodás csak a mezőgazdaságban dolgozók egy részét tömörítő szakszervezeti szövetséggel született.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban múlt pénteken állapodtak meg a munkaadók, a munkavállalók és a kormány abban, hogy 2008-ra bruttó 5-7,5 százalék béremelést ajánlanak a versenyszférában. Ez nem kötelező, de a helyi és ágazati bértárgyalásokon figyelembe szokták venni az országos bérajánlást.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását