2024. május 3. - Tímea, Irma

Perel a popcorntüdős

Perel az első úgynevezett popcorntüdős beteg, aki nem pattogatott kukoricát gyártó üzemben, hanem valószínűleg otthon a konyhában szerezte a ritka tüdőbajt.
2008. január 16. szerda 15:00 - Hírextra

Wayne Watson legalább 10 éven át napi 2-3 zacskó pattogatott kukoricát evett meg, tavaly ősszel pedig kimutattak a tüdejében egy betegséget, amely korábban csak mikrohullámú sütőbe való pattogatott kukoricát gyártó munkásoknál fordult elő.

Ez a bronchiolitis obliterans, avagy popcorntüdő. A rendkívül ritka és életveszélyes betegséget a diacetil, a pattogatott kukorica vajas ízesítéséhez használt aroma egy vegyülete okozza, ha belélegzik a páráját.

Amikor kiderült Watson betegsége, már javában állt az amerikai popcornbotrány. A gyárak összesen 100 millió dollár (17,2 milliárd forint) kártérítést fizettek ki a tüdőbajos munkásoknak, a denveri férfi azonban most a bolthálózatot perli, amelynek üzleteibe popcornért járt. Keresete szerint a cég mulasztást követett el, nem figyelmeztetett, hogy "tüdőkárosodás veszélye fenyegeti a fogyasztót, ha a terméket az előírt módon, mikorhullámú sütőben készíti elő és belélegzi a vajillatú aromát."

A diacetil természetes vegyület, fogyasztása nem egészségtelen és nincs is betiltva Amerikában. Sütés közben viszont párolog, és ha a gőz rendszeresen a légzőszervbe jut, úgy tönkreteszi, hogy csak tüdőátültetéssel lehet megmenteni a beteget.

Az üzemekben minőségellenőrök betegedtek meg, mert mikrosütő mellett kellett dolgozniuk. A vizsgálatok szerint közvetlen környezetükben 0,75 és 4 ppm (parts per million - milliomod rész) között volt a levegő diacetilkoncentrációja. A botrány kirobbanása után a sütőket elkülönített helyiségbe telepítették, decemberben pedig a négy legnagyobb gyár bejelentette, hogy kivonja a forgalomból a vegyületet.

Watson konyhájában 0,5 és 3 ppm közötti szintet mértek. A férfi kezelőorvosa szerint ugyan nem teljesen biztos, de eléggé valószínű, hogy a betegség és a páciens jelentős popcornfogyasztása összefügg. Sokáig nem tudták, hogy mi okozhatja a bajt, aztán egy orvos, aki hallott már a popcorntüdőről, megkérdezte, hogy szokott-e enni pattogatott kukoricát. "Én kérem szinte popcornból vagyok" - válaszolt Watson a healthbolt.net orvosblog beszámolója szerint.

Magyarországon egyébként - mint egész Európában - tilos a diacetyl használata az élelmiszeriparban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását