2024. május 20. - Bernát, Felícia

Az épületek nem kripták

Aaron Betsky, a 2008-as, 11. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé - amely szeptember 14-től november 23-ig lesz nyitva - művészeti igazgatója az idei témával összefüggésben azt mondta, hogy az épületeknek nem az építészet kriptáiként kell funkcionálniu
2008. január 25. péntek 06:50 - Hírextra

A velencei biennálé honlapján (www.labiennale.org) olvasható az idei téma címe: Out There. Architecture Beyond Building, amely - Betsky szerint - "az épületek mögötti építészetet reprezentálja majd installációk, manifesztumok, a tájépítészet eszközeivel, mert az építészet segítségével kell megteremtenünk az otthonunkként szolgáló világot."

Aaron Betsky 49 éves amerikai építész, Hollandiában tanult és hat évig volt a rotterdami Holland Építészeti Intézet igazgatója. 2006 óta az egyesült államokbeli Cincinnati Art Museumot vezette. Betsky korábban háromszor volt a biennálé holland pavilonjának kurátora, 2002-ben a pavilon elnyerte a legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlánt.

Betsky kritikusként, íróként, tanárként is dolgozott. Eddig mintegy 15 könyvet írt az építészet témakörében, több építészeti folyóiratban publikál rendszeresen Európában és az Egyesült Államokban.

Az architectforum.hu honlapon pár évvel ezelőtt Betsky beszélt a Landscrapers című könyvéről, amely azokról az épületekről szól, amelyek nem a földre, hanem a földdel együtt épülnek. "Ma már sokkal szigorúbban oda kellene figyelnünk arra, hogy hogyan használjuk fel újra a földet, ahelyett, hogy újabb szabad területeket elfoglalva kockákat építsünk, amelyeket majd minden oldalról fűtenünk és hűtenünk kell" - emlékeztetett az építész, aki hollandiai tapasztalatait összegezte ezzel.
Hollandia földjét az emberek a tengertől szerezték vissza, s az egész ország egyetlen építészeti alkotás, amelyet állandóan újraépítenek, hogy egyre több embernek és tevékenységnek szorítsanak helyet - tette hozzá.

Petrányi Zsolt nemzeti biztos, a Műcsarnok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója már január első napjaiban kiírta a pályázatot a Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának produkciós vezetői megbízatására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását