Rukola és madársaláta
Az utóbbi tíz évben az egyik legnépszerűbb nemzeti konyha az olasz lett Magyarországon: az otthon is elkészíthető olasz fogásokhoz ma már egyre több helyen lehet kapni friss fűszernövényeket és újabban vetőmagokat is.
2008. március 4. kedd 08:09 - Hírextra
A pasták, azaz tészták, a pizzák, a mozzarellás ételek, a capresék, a lasagnék elengedhetetlen fűszere a bazsalikom, amelyet ma már az ablakban cserépben, az ablakpárkányon vagy az erkélyen sokezer háziasszony termeszt Magyarországon.
Divatba jöttek olyan különleges zöldségfélék is, amelyek régebben ismeretlenek voltak, mint a fürtös vagy koktélparadicsom, az édeskömény, a sárga cukkini, sőt az okra is.
A mediterrán, friss zöldfűszerek a nagy szuper- és hipermarketekben cserépben is kaphatók, de újabban már különleges vetőmagok is segítenek abban, hogy ne csak a legjellemzőbb mediterrán zöldfűszerek legyenek egy karnyújtásnyira a háziasszonytól, hanem azoknak is speciális, olasz tájjellegű fajtái.
Az egyik budapesti csemegeáruházban a világ legrégebbi olasz családi vállalkozás vetőmagjait árusítják.
A Franchi Sementi család története egészen 1783-ig nyúlik vissza - olvasható az áruház honlapján. Az olasz család több mint 220 éve termeszt genovai bazsalikomot, lila articsókát, oregánót, zsályát, rukolát, madársalátát, San Marzano paradicsomot, okrát, édesköményt, sárga cukkinit vagy például Principe Borghese fajtájú paradicsomot.
Ezek vetőmagjait a világ sok országába, így újabban Magyarországra szállítják.
Forrás: MTI