2024. május 6. - Ivett, Frida

Négy flúgos zenész számtalan díjjal

A Flúg zenekar nem véletlenül kapta a nevét: a srácok tényleg flúgosak - persze, jó értelemben véve. A több tagcserén átesett rockzenekar két tagját, Major Róbert gitárost és Lőrincz Zoltán énekest csíptük el egy beszélgetésre a Pont FM 88.1 rádió Rocközö
2008. március 12. szerda 19:00 - Mohai Szilvia

Gondolom, a nevetek titeket jellemez. Miért érzitek magatokat flúgosnak?

Lőrincz Zoltán: El kell jönni egy koncertre, és akkor meglátod. (nevet) Egyébként a zenéhez semmi köze az elnevezésnek.

Major Róbert: A személyiségünkben rejlő infantilizmust jól jellemzi ez a név; meg felkapják rá a fejüket az emberek, mert különleges. Azonban, vannak hátulütői is.

Lőrincz Zoltán: Igen, gyakran hiszik azt a névről ítélve, hogy punkzenét játszunk, aztán meg csodálkoznak.

Major Róbert: A zenekar „kettős személyiségét” már kevésbé fejezi ki ez a név, ugyanis a zenénk komolyabb hangvételű, mi magunk azonban eléggé őrültek vagyunk.

Hallgattam a rocközönös interjútokat, ott az is szóba került, hogy akár német zenekarnak is gondolhatnának titeket e név alapján.

Major Róbert: Igen, az is félreértéseket okozhat, hogy a Flug németül repülést jelent.

Egy rockzenésznek mindenképp flúgosnak kell lennie?

Major Róbert: Csak úgy lehet csinálni, ha beleéled és elengeded magad. Van pár populárisabb műfajokban tevékenykedő ismerősünk, és koncerten ők is tudnak olyan őrültek lenni, mint mondjuk mi, de ha interjúra kerül a sor, visszafogják magukat, és nem engedik kibontakozni az igazi személyiségüket.

Elég sok tagcsere volt a zenekarban; mintha ez manapság tendencia lenne, ugyanis több együttesnél ugyanezt tapasztalhatjuk. Ez egyszerűen olyan, mint ahogy egy munkahelyen is cserélődnek a kollégák, vagy a zenélésre különösen jellemző az ezzel járó felfokozott érzelmi állapot, nonstop közös munka miatt?

Major Zoltán: Az összes eddigi tag a baráti társaságból került ki. Ahogy fejlődött a zenekar, változtak az igények, volt, aki nem akart olyan komolyan foglalkozni a zenéléssel, ezért kivált, jött helyette egy másik. Mára én maradtam az egyetlen eredeti tag, aki már a zenekar alapításában is részt vett. A zenekar nevét azért nem változtattuk meg ennek ellenére, mert az azóta csatlakozott tagok mind beleillettek ebbe a flúgos képbe, ezért jó poénnak tartottuk megtartani. Tizenhat-tizenhét évesen kezdtük az egészet, de komolyabban pár éve foglalkozunk vele, mióta tehetségkutatókra járunk, és dalokat veszünk fel.

Lőrincz Zoltán: Azért ez csak kettőnkre vonatkozik, hiszen Matyi (Szakadáti Mátyás dobos) és Ádám (Dombi Ádám basszusgitáros) már régóta foglalkoznak komolyan a zenével.

Major Róbert: Igen, mi is azóta változtunk, mióta ők velünk vannak. A dobosunk a Belmondóban játszott, illetve játszik, Ádám is sok zenekarban játszott már korábban.

Sikerült békében elválni a korábbi tagoktól? Nem irigykednek, ha nyertek valamit, hogy „Hú, miért nem maradtam a Flúgban?”

Major Róbert: Továbbra is a barátaink maradtak, így nem hiszem, hogy irigykednének. Együtt bulizunk, gyakran összejön a társaság; mindenki együtt örül a sikereinknek. A legtöbb tagcsere nem azért történt, mert összevesztünk, hanem mert munka vagy tanulás mellett nem tudták csinálni a zenélést. Az egyik srác például a jogi tanulmányaira akart koncentrálni, ezért lépett ki.

Lőrincz Zoltán: Vagy pedig találtak egy másik zenekart, amely jobban illeszkedett a stílusukhoz, és így jobban érezték magukat benne.

Fontos tanulni vagy dolgozni a zene mellett arra gondolva, hogy egyszer majd nem tudtok ebből megélni? Már ha most tudtok; hiszen ez kevés zenekarnak jön össze.

Lőrincz Zoltán: Szinte lehetetlen ebből megélni. Egy kezemen meg tudnám számolni azokat, akiknek sikerül. Elég borzasztó a jelenlegi helyzet; persze, bízunk benne, hogy meg fog változni.

Major Róbert: Matyi például hivatásos zenész, ő ebből él. Igaz, ezért vagy hat zenekarban kell játszania. Szóval, vannak hátulütői a dolognak, de legalább a hobbija a munkája.

Ilyenkor nem esik szét az ember hatfelé?

Major Róbert: Szerencsére, mivel barátok is vagyunk, nem csak zenésztársak, mindenkinek fontos ez a csapat, így mindig sikerül úgy szervezni a dolgokat, hogy jusson rá elég idő.

Milyen korosztály hallgatja a zenéteket?

Lőrincz Zoltán:
Nagyon vegyes: a tizennégy-öt évestől kezdve a negyvenes korosztályig, és nem csak a szülők, akik eljöttek megnézni, hogy muzsikál a gyerek, hanem teljesen idegen emberek is járnak a koncertekre. Nagyon jó érzés, hogy nem csak egy rétegnek tetszik, amit csinálunk.

Melyik volt a legemlékezetesebb koncertetek?

Lőrincz Zoltán: Minden koncert különleges, mindegyik másért. De a határon túli fellépések mindig emlékezetesek.

Major Róbert: Igen, mert ott nagyobb a lelkesedés irántunk. Itthon, ha az ember egy fesztiválon, a nagyszínpadon játszik délután négykor, gyakran el sem jönnek, mert ezek a zenekarok itt csak arra jók, hogy kitöltsék az időt a fő attrakcióig. A határon túliak pedig mindig örülnek, ha kimegyünk játszani.

Hol koncerteztek a közeljövőben?

Major Róbert: Mivel most készül a lemez - már a háromnegyedénél tartunk -, elég sok időnket igénybe veszi, ezért nem utazgatunk annyit, hanem elsősorban a közelben, Pest megyében játszunk, Érden és Budapesten. De szeretnénk majd egy nagyobb, országos lemezbemutató turnét is, ez még szervezés alatt áll.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását