2024. május 5. - Györgyi

Balkán az Örökmozgóban

A Balkán filmművészetét mutatja be, Bulgáriában és az egykori Jugoszláviában készült alkotásokat vetít a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum áprilisban, szerdánként - tájékoztatta a mozit működtető Magyar Nemzeti Filmarchívum sajtóreferense az MTI-t.
2008. április 1. kedd 17:56 - Hírextra
Az érdeklődők a sorozatban 1945 és 1972 között készült filmeket láthatnak - közölte Fejes Katalin, aki rámutatott arra, hogy a második világháború előtt Bulgáriában és Jugoszláviában gyakorlatilag nem létezett önálló filmgyártás.

A sajtóreferens közlése szerint a két délszláv ország filmművészetének párhuzamos áttekintése lehetőséget ad a térség történelmi sajátosságainak felvillantására, a háború utáni szovjet államszocialista rendszer két változatának nyomon követésére. A néző választ kaphat arra, hogy a kezdeti közös patetikus "partizán" korszak után hogyan vált szét az eltérő politikai háttérnek megfelelően a két filmgyártás, illetve mennyiben közelít egymáshoz a hatvanas években.
A sorozatban kiemelt helyet kapnak az újhullámos törekvések, ezen belül is a jugoszláv "új film" (novi film), amely provokatív, "fekete" áramlatával felhívta fel magára a világ figyelmét.

A közönség az első vetítésen, április 2-án a szlovén France Stiglic 1960-as, A kilencedik kör című rendezését láthatja. Az alkotás egy zsidó lányról szól, akit úgy ment meg egy horvát család, hogy összeadják őt legkisebb fiukkal.

Jövő szerdán Bostjan Hladnik szlovén rendező Tánc az esőben című, 1959-ben készült filmjét tűzik műsorra. Főhőse Peter, a festő, aki boldogságra vágyik: azt a nőt keresi, aki tökéletes társa lenne.
Az április 16-i programban a bolgár Rangel Valcsanov Napfény és árnyék című alkotása szerepel (1962). Április 23-án az ugyancsak bolgár Valo Radev 1964-es, A baracktolvaj című munkáját, míg április 30-án a horvát Vatroslav Mimica 1966-os, Hétfő vagy kedd című mozgóképét vetítik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását