2024. május 5. - Györgyi

1938 a moziban

Fordulóévek a 20. században címmel az 1938-as évhez kapcsolódó fontos történelmi, kulturális eseményeket felidéző filmeket vetít áprilisban a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum - tájékoztatta a mozit működtető Magyar Nemzeti Filmarchívum sajtóreferense szerdá
2008. április 2. szerda 17:37 - Hírextra

Az április 29-ig tartó sorozat Bereményi Géza 1985-ben készített, A tanítványok című filmjével kezdődik szerdán - közölte Fejes Katalin.

A 30-as évek végén játszódó alkotásban Magyary professzor és tanítványai a közigazgatás radikális reformjával remélték elősegíteni a magyar társadalom modernizációját. A tanítványok lelkes csapatát sem a világháború, sem a professzor halála nem tudta szétzilálni, elképzeléseiket, eszméiket a következő generáció közönye öli meg.

A sajtóreferens közlése szerint szombaton Julien Duvivier 1938-as rendezését, A nagy keringőt tűzi műsorára az Örökmozgó. A történet Bécsben indul 1844-ben. Az ifjú Johann Strausst kidobják a bankból, mert a munkahelyén kottákat ír. Műkedvelőkből zenekart alakít, amely saját szerzeményeit kezdi játszani.

Az április 21-i programban a német Leni Riefenstahl A berlini olimpia című dokumentumfilmje szerepel, amely "híres-hírhedt sportfilm a berlini olimpiáról a náci testkultusz szolgálatában". A produkciót 1938. április 20-án, Adolf Hitler 49. születésnapján mutatták be.

Április 25-én Szántó Erika 1988-as Küldetés Evianba című, magyar-német koprodukcióban készült alkotását, másnap Jean Renoir Állat az emberben című munkáját (1938) láthatják az érdeklődők.
A Küldetés Evianba 1938 nyarán játszódik, egy menekültügyi konferenciára gyűlnek össze a világ diplomatái a svájci Evianban. Ide küldik a nácik a nagy tekintéllyel rendelkező Benda professzort, akinek az a feladata, hogy meggyőzze a diplomatákat: tízmillió dollárért vásárolják meg félmillió zsidó életét Németországtól.

Jean Renoir április 26-án látható filmje Lantierről, a mozdonyvezetőről szól. A férfiban időről időre feltámad az ölési vágy. Amikor a pályaudvari elöljáró feleségével viszonyt kezd, és úgy érzi, hogy az asszony a férje megölését várja tőle, egy percig sem habozik.

Fejes Katalin tájékoztatatott arról is, hogy április 29-én Marcel Carné Ködös utak című mozgóképét (1938) vetíti az Örökmozgó. A film hősei félresiklott életű emberek, akik a szívük mélyén igazak és tiszták, de a kegyetlen és igazságtalan világban sohasem győzedelmeskedhetnek.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását