2024. május 4. - Mónika, Flórián

Táncolj!

Veszteség feldolgozásában, sőt, az anyaság-apaság megélésében is segíthet a táncterápia. A kifejezés, a mozgás és a tánc a legősibb gyógyító művészetek közé tartoznak. A tartás és a testmozgás azt tükrözi, az ember hogyan észleli saját magát: milyen erők
2008. április 4. péntek 07:28 - Hírextra
- Minden lelki folyamat leképződik a testben. A tánc fogalmát szélesebb értelemben használjuk. Az összes élőlény tud táncolni: a falevél a fán, a madárraj a levegőben, a baba az anyaméhben. A résztvevőknek semmilyen táncos vagy mozgásos képességre nincs szükségük. Foglalkozásainkon úgy ringatóznak, ahogyan éppen lelkük diktálja – avatott be Ambrus-Dáva Móni, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta.

Használnak dramatikus elemeket, rajzolást, festést, agyagozást, imaginációt (vezetett meditáció), hangokat, zenélést, ráadásul mindig a témától függően.

- Minden alakalommal megbeszéljük a szerzett élményeket és tapasztalatokat. A táncterápia egy önismereti foglalkozás, egyebek mellett válófélben levőknek, és elváltaknak. De nemcsak párkapcsolati problémákkal küzdők jönnek. Szorongásos betegek, gyászolók, kisgyermekesek, és akiknek nincs különös gondjuk, csak magukat szeretnék jobban megismerni – árulta el a Netbulvárnak a mozgásterapeuta.

- A válás befolyásolhatja testi és lelki egészségünket. Számtalan érzés törhet elő ilyenkor a szorongástól a haragig, sőt, kialakulhat a fásultság és a vívódás ördögi köre is. A változás kihívásként és új lehetőségek tárházaként is kezelhető. Az úgynevezett leküzdési folyamatot a csoportos terápiával kiválóan lehet segíteni, kiemelve a társas támogatás erejét – tette hozzá Takács Bernadett, pszichológus.

A terápián gyerekek és felnőttek, férfiak és nők egyaránt részt vehetnek, ha az önmegismerés útján szeretnének elindulni, és megszabadulni a hétköznapok gondjaitól. A terápia akkor sikeres, ha a módszert képesek vagyunk beépíteni mindennapjainkba.

- Az önismeret elmélyítéseként a táncterápia lehetőséget ad többek közt a szorongások és életút elakadások feloldására, testi és lelki folyamatok harmonizálására, életminőség javítására, családi és nemi szerepek tisztázására, régóta hordozott fájdalmak, sérelmek kifejezésére, új lehetőségek kipróbálására, potenciálisan meglévő erők felismerésére és kibontakoztatására – mondta a pszichológus.

Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását