2024. május 3. - Tímea, Irma

Az MSZP és a presztízs

Az MSZP Országgyűlési képviselőcsoportja az egészségügyi ellátás javítását, az új körülményekhez való alkalmazkodást fontosabbnak tartja a presztízs-szempontoknál. Nem meggyőződése és céljai változtak, hanem a körülmények, ezért szavazza meg a pénztártörv
2008. május 26. hétfő 14:05 - Hírextra
Továbbra is arra törekszik, hogy az egészségügyi ellátást javítsa, de az új körülmények között erre más utakat keres.

Az eredeti pénztártörvény olyan kormányzati kompromisszumot tükrözött, amit az MSZP is vállalt. A koalíciós partnerek jelentősen eltérő álláspontból indultak, hiszen az SZDSZ a pénztárak közötti versenyt és a magánszektor tulajdonosi részvételét szorgalmazta, míg az MSZP az egységes nemzeti kockázatközösség megtartását, a szolidaritás elvének érvényre juttatását és a területi egyenlőtlenségek fokozatos mérséklését tartotta fontosnak.

A kompromisszum vállalását mutatta, hogy az MSZP-frakció megszavazta a törvényt. Ma is nyugodt szívvel vállaljuk: az akkor elfogadott törvény megőrizte a szolidaritást és a nemzeti kockázatközösséget, tehát nem sértette a baloldali értékrendet. Ezért álltunk ki érte minden vitában, méltatlan és durva támadások, személyes fenyegetettség közepette. Időközben azonban jelentősen megváltoztak a pénztártörvény eredményes végrehajtásához szükséges politikai, társadalmi és gazdasági feltételek. A Fidesz által felelőtlenül elindított márciusi népszavazás elbizonytalanította a befektetőket, és fölkorbácsolta a társadalmi indulatokat. Felelős kormánynak tudomásul kell vennie ezt a helyzetet. A koalíciós szerződés SZDSZ részéről történő felmondása után a jelenlegi egypárti kormányt a kompromisszumok már nem kötik, viszont kötelezi a felelősség, hogy az ellátás javítására a korábban tervezett modellhez képest új, végrehajtható terveket dolgozzon ki.

A pénztártörvény nem csak a versenyről és a magánszektor szerepvállalásáról szólt. Több megmaradó eleme önmagában is reform értékű lépésnek minősíthető és alkalmas az egészségbiztosítás korszerűsítésére. Ezt erősítette meg a kormány május 14-ei ülésén hozott és közzétett határozata. Továbbra is olyan egészségbiztosítási rendszer kialakítását tűzte ki célul, amely a nemzeti kockázatközösségen alapul, amelyben érvényre jut a szolidaritás és a biztosítás elve, és amelyben minden biztosított személy azonos minőségű, az egészséget megőrző vagy helyreállító egészségügyi szolgáltatásra jogosult.

A MSZP Parlamenti Képviselőcsoportja nem a változatlanságban, hanem a jó irányú változásokban érdekelt. Határozottan kiáll az egészségbiztosítási rendszer korszerűsítésének szükségessége és folytatása mellett, azt várja a kormánytól, hogy a közzétett alapelveknek megfelelő javaslatot készítsen. Az MSZP Képviselőcsoportja bízik abban, hogy a kormány irányításával kidolgozásra kerülő új koncepcióhoz sikerül megteremteni a politikai, társadalmi támogatást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását