2024. május 5. - Györgyi

Változás az ingyenes gyógyszereknél?

Sürgős változtatást tart szükségesnek az egészségbiztosító az ingyenes gyógyszereket biztosító közgyógyellátásban, mert a nemrég bevezetett új rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Felvetik azt is, hogy a közgyógyellátottak is fizessenek 300
2008. június 10. kedd 08:23 - Hírextra
A közgyógyellátás új rendszere nem is finanszírozható tovább, az e célra fordított tb-kiadások ugyanis drámaian – 40 százalékkal – nőttek, áll az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelentésében. A felfoghatatlanul túlbürokratizált rendszer, a kérelmek feldolgozásának adminisztrációs terhei ellehetetlenítik az egészségbiztosító érdemi munkáját – állapítja meg a dokumentum.

Ismert: korábban a betegek közgyógyigazolványt kaptak, amellyel egy jogszabályban rögzített listáról térítésmentesen válthattak ki gyógyszereket. A rendszer azonban pazarló volt, mert az érintettek korlátlanul fértek hozzá a listán szereplő medicinákhoz. Ugyanakkor nem volt elég hatékony sem, mert a készítmények többsége elavult volt. Ezért vezettek be új rendszert: most már egyéni pénzkeretet határoznak meg az érintetteknek, legfeljebb havi hatezer forintnyit a nem csak szakorvos által rendelhető gyógyszerekre és további legfeljebb havi hatezret a csak szakorvos által, illetve csak szakorvosi javaslatra rendelhető készítményekre.

Az új szisztéma másfél éves működéséből azonban kiderül: a betegek ugyan szélesebb gyógyszerpalettához férnek hozzá, de az eredmény csak látszólagos – ismeri el a biztosító.
Most már a magas támogatottságú, kiemelkedően drága készítményeket is kiválthatják közgyógyellátás terhére, ám eközben nem esett vissza a sokszor feleslegesen rendelt gyógyszerek forgalma. Ez okozza elsősorban a költségek drámai növekedését – derül ki a jelentésből. Ezért az OEP azt javasolja, hogy a nem csak szakorvos által rendelhető – a biztosító által kevésbé szükségesnek nevezett – gyógyszerekre négyezer forintos, az életfontosságú készítményekre pedig nyolcezer forintos limitet állapítsanak meg. Ez azt jelentené, hogy egyes népbetegségek – például magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint – esetén a betegek a maximálisan megállapítható havi hatezer forint helyett csak négyezret kaphatnának a virtuális pénztárcájukba, míg mondjuk egy daganatos beteg – ha nincs más krónikus problémája – nyolcezret. Egy olyan megoldást is javasolnak, amely szerint csak egy bizonyos összeghatár felett – és nem alatt – biztosítanák az ingyenességet. Felvetik továbbá annak lehetőségét, hogy fizessenek a közgyógyellátottak is 300 forintot minden kiváltott orvosság után. A dokumentum megjegyzi azt is, hogy ne lehessen közgyógyellátásra kiváltani azokat a készítményeket, amelyekhez nem jár tb-támogatás.
Az OEP javaslata szerint változtatnának a jogosultság megállapításán is. Problémának tartják ugyanis, hogy az önkormányzat anyagi lehetőségeitől függ, hány ember kap méltányossági alapon közgyógyellátási jogosultságot.
Forrás: MTI-OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását