2024. május 5. - Györgyi

A zene ünnepe

A zene ünnepén idén is számos helyszínen várják könnyű- és komolyzenei koncertekkel a közönséget. Miután a zene ünnepe idén egy napra esik a múzeumok éjszakájával, szombaton több kiállítóhelyen is összekötik a kétféle eseménysorozatot. A Petőfi Csarnokba
2008. június 19. csütörtök 18:25 - Hírextra
A budapesti Francia Intézetben már pénteken megkezdődik a zene ünnepe. Ismét meghívták Magyarországra Frank Braleyt, a Japánban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában is rendszeresen koncertező fiatal zongoraművészt, akit Hauser Adrienne tiszadobi zongorafesztiválján 2004-ben ismerhetett meg a hazai közönség.

Abban a rákoshegyi házban, ahol Bartók Béla több fontos alkotása született, és ahol ma emlékgyűjteményt és zeneházat tartanak fönn, érdekes programot állítottak össze szombatra. Este tíztől Mendelssohn Szentivánéji álom kísérőzenéjét szólaltatja meg a Brassimum kvintett Ambrus Károly átiratában. Éjfélkor kezdődik Herencsár Viktória szerzői estje, amelyen új CD-jéből mutat be részleteket a neves cimbalomművész.

Szombaton a Millenárison a szabadtéri színpad, a víziszínpad és a Fogadó is helyet ad a zenei ünnepnek. Délután az Óbudai Waldorf Iskola 79 fős zenekara, a Magonc játszik. Este a Cantina Fagott Kvartett, vagyis a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős hallgatói: Horváth Andrea, Kotroczó Szabolcs, Méri Balázs, Szilágyi Kristóf lépnek föl. Azután a Borbély Miklós Quintet és az LFZE dzsessz tanszakának hallgatói adnak közös koncertet.

A Fogadó földszintjén mutatkozik be az idei Fringe Fesztivál két díjazottja: a dream rock irányzat hazai képviselője, a Suburban Neon, valamint a Kingston Cruisers. A Teátrumban egy teljesen új formáció, a NemJuci zenekar játszik Szerbia, és egész Európa egyik legnépszerűbb rezesbandája, a Boban & Marko Markovic Orkestar előtt.

A zene ünnepén, a Hídünnepel indul a Nyár a Lánchídon idei programsorozata. A főváros legrégebbi hídjának budai és pesti hídfőjénél szombaton gyermekeknek szóló koncert, könnyűzene, klezmer, világzene, szamba és fúvószene is felhangzik, de fellépnek a Duna Karneválon résztvevő különböző nemzetiségű táncegyüttesek is. A Hídünnepet este a soul-díva, Dorretta Carter koncertje zárja A Tribute to James Brown” címmel.

A Magyar Nemzeti Galériában fellép a Singas Project, a Beat Dis, a Paso és DJ Keyser, a hazai eklektikus DJ-zés alapjait lefektető "mozgalmárok" egyike, de a komolyzenét kedvelőket is várják: a Zeneakadémia hallgatói adnak kamarakoncertet a kiállítóterekben, a képek között Bach, Vivaldi, Ha:ndel, Mozart, Schubert, Chopin, Paganini művei és kortárs szerzemények csendülnek fel. A dzsesszrajongóknak a Nagy Balázs Quartet és Largo Cammino zenél.

A szerdán kezdődött Cembalissimo 2008 - I. Nemzetközi Csembalófesztivál és Találkozó keretében szombaton a Magyar Nemzeti Múzeumban Ha:ndel, Haydn és Bach művei elevenednek meg, este fél 11-től pedig csembalómaraton kezdődik, ahol fiatal csembalisták és régizene-együttesek mutatkoznak be. Éjfélre pedig a dzsessz kedvelőit várják a múzeumba a The Transform Quintet koncertjére.

A korábbi évek programjait koordináló, és az egyik kiemelt helyszínnek számító Petőfi Csarnokban idén nem szerveznek programokat a zene ünnepére. Mint azt Fogarasi Lajos, a Petőfi Csarnok ügyvezető igazgatója a távirati iroda kérdésére elmondta, azért nem csatlakoztak programokkal a zene ünnepéhez, mert nem kaptak támogatást. Felidézte, hogy a korábbi években részesültek a Fővárosi Önkormányzat nagyrendezvény keretéből és pályázatokon is részt vettek. Ebben az évben azonban nem volt olyan pályázat, melyen indulhatott volna a Petőfi Csarnok - tette hozzá.

A zene ünnepét 1982-ben Franciaországban indították el, 1985-től vált népszerűvé a kontinensen és világszerte, mára több mint száz országban rendeznek programokat június 21-én. Budapest 1993-ban csatlakozott a kezdeményezéshez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását