2024. május 20. - Bernát, Felícia

Eszperantisták világtalálkozója

Harminchat országból több mint háromszázhatvanan érkeztek meg eddig arra a Nemzetközi Eszperantó Ifjúsági Világtalálkozóra, melynek egy héten át Szombathely ad otthont és amelyet hivatalosan vasárnap nyitottak meg a város főterén rendezett ünnepséggel.
2008. július 27. vasárnap 16:27 - Hírextra
A fiatalok előbb saját nyelvükön, majd közösen eszperantó nyelven üdvözölték egymást és a vendéglátó Szombathely városát. A világtalálkozó résztvevőit Szabó Gábor, Szombathely alpolgármestere és Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötték.

A megnyitót követően Acsádi Veronika, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta: a világtalálkozó egyik fő témája a közösségi és kisebbségi jogok lesznek, erről cserélik ki tapasztalataikat a fiatalok.

A vasárnapi megnyitót követően játékos vetélkedőt rendeztek, melynek célja a csaknem kétezer éves város megismerése, nevezetességeinek megtalálása volt.

Szavai szerint a találkozó kiemelt programjai közé tartozik még a július 31-én megrendezendő Nyelvi és Kulturális Fesztivál, amely lehetőséget kínál a résztvevő országok nyelvének, kultúrájának bemutatására.

A magyarországi eszperantó találkozók hagyománya a "vízipisztoly csata", melynek során a csaknem négyszáz fiatal és a hozzájuk csatlakozók vívnak vízpárbajt a helyi tűzoltók fecskendőkkel felszerelt csapata ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását